AcasăNewsKiev pune conditiile pentru autonomia Donbasului

Kiev pune conditiile pentru autonomia Donbasului

Presedintele ucrainean insista ca Ucraina sa ramana un ”stat unitar”

Presedintele Petro Porosenko a dezvaluit conditiile pentru intrarea in vigoare a legii ce va statua autonomia locala in Donbas.

Presedintele ucrainean insista ca Ucraina sa ramana un ”stat unitar”

”Aceasta lege nu va putea intra in vigoare decat dupa punerea in practica a mai multor conditii prealabile”, a anuntat Porosenko pe site-ul prezidential, informeaza Sputnik. Printre aceste conditii, seful statului ucrainean a citat in special dezarmarea militarilor autoproclamatelor ”republici populare” din Donetk si Lugansk, recuperarea de catre Kiev a controlului asupra intregii frontiere ruso-ucrainene si tinerea de alegeri locale ”echitabile, libere si democratice”. In acelasi timp, Porosenko a scris pe Twitter ca Ucraina ”a fost, este si va fi un stat unitar”. Liderul ucrainean a constatat si ”eficacitatea” actiunilor intreprinse de ”coalitia pro-ucraineana” pe fondul conflictului din sud-estul tarii. Saptamana trecuta, Porosenko a supus in Rada suprema (parlament) un proiect de amendamente la Constitutie pe tema descentralizarii puterii, care fixeaza statutul Donbasului in legea fundamentala a tarii. Initial, proiectul de amendamente nu prevedea inscrierea in constitutia ucraineana a unui statut special pentru Donbas, fapt ce a suscitat critici.

O rusoaica, vice-guvernatorul Odesei

Maria  Gaidar, fiica fostului premier rus Igor Gaidar, a devenit vice-guvernatorul regiunii Odesa, fiind numita in functie de actualul guvernator, Mihail Saakasvili, fostul presedinte georgian. Maria Gaidar a anuntat deja ca intentioneaza sa obtina cetatenia ucraineana. ”Dezacordul fata de politica rusa (in Ucraina) si de razboi sunt printre motivele care m-au determinat sa accept acest post si sa vreau sa obtin cetatenia ucraineana”, a scris Maria Gaidar pe Facebook. Potrivit unor surse, Maria Gaidar se va ocupa de probleme sociale in administrarea regionala a Odesei.

author avatar
Tudor Borcea
198 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger