AcasăNewsKerry a incercat sa cumpere cu 3 miliarde de dolari un acord...

Kerry a incercat sa cumpere cu 3 miliarde de dolari un acord cu Iranul

Netanyahu l-a blocat pe Kerry in negocierile cu Iranul, via Franta

Dupa trei zile de negocieri intense intre Iran si sase puteri mondiale, in care secretarul american de Stat, John Kerry, a vrut sa „cumpere” semnatura Teheranului, duminica toata lumea s-a dat batuta.

Deliberarile s-au incheiat fara a se ajunge la un acord privind programul nuclear iranian, iar presedintele Hassan Rohani a transmis ca dreptul de a imbogati uraniu este „linia rosie a Teheranului”.

Netanyahu l-a blocat pe Kerry in negocierile cu Iranul, via Franta

„Afacerea fraierilor” n-a mers

John Kerry a mers pana acolo incat a promis ministrului iranian de Externe, Javad Zarif, „deblocarea imediata” a trei miliarde de dolari din cele 50 de miliarde inghetate in bancile occidentale. Planul initial era un fel de „petrol contra stoparea programului nuclear iranian timp de sase luni”. Insa, iranienii aveau unda verde de la rusi sa pluseze. Si au plusat vreo trei zile, cu sprijinul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, pana ce s-a prabusit „sandramaua”. Sau, dupa cum s-a exprimat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, pana ce au refuzat negociatorii sa semneze „afacerea fraierilor”. Fraierii fiind puterile mondiale, caci iranienii ar fi facut afacerea secolului.

Franta a blocat „in ultimul minut”

Sambata, chiar au fost la un pas sa se semneze un acord, care ar fi adus Iranului vreo 20 de miliarde prin ridicarea sanctiunilor la aur, produse petrochimice si industria de masini. Iranul insa a cerut un „supliment”: sa se ridice si restrictia asupra transferurile bancare impuse bancilor iraniene. Franta a blocat intelegerea „in ultimul minut”, Fabius fiind si cel care a anuntat incheierea intrunirii fara niciun acord semnat. Israelul a salutat pozitia Frantei si sustine ca aceasta a platit SUA cu aceeasi moneda pentru stoparea actiunii militare asupra regimului din Siria, cand bombardierele franceze erau gata de decolare de la o baza din Arabia Saudita. Urmatoarea runda de negocieri cu Iranul va avea loc la 20 noiembrie.

author avatar
Adina Mutar
201 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger