AcasăNewsKenan Evren, judecat pentru lovitura de stat care l-a adus la putere

Kenan Evren, judecat pentru lovitura de stat care l-a adus la putere

Generalul Ahmet Kenan Evren mai repede se sinucide decat sa fie condamnat

Al saptelea presedinte al Turciei, Ahmet Kenan Evren, a fost invinuit pentru rolul sau in lovitura de stat de la 12 septembrie 1980, care l-a adus la putere.

Generalul Ahmet Kenan Evren mai repede se sinucide decat sa fie condamnat

Acum in varsta de 94 de ani, generalul Evren, impreuna cu generalul in rezerva Tahsin Sahinkaya, 86 de ani – singurii care mai traiesc din cei implicati –  “beneficiaza” de judecata pentru ca s-a adus o modificare Constitutiei din 1982, care acorda generalilor imunitate in ceea ce priveste judecata. Evren a amenintat ca se va sinucide daca va fi condamnat pentru fapte care au dus, de fapt, la stabilizarea tarii. Insa, procurorii cer inchisoare pe viata pentru cei doi generali, din cauza crimelor si torturilor generate de lovitura de stat militara, socotita cea mai sangeroasa dintre toate cele petrecute in Turcia: din 1960, 1971, 1997.

Vremea loviturilor de stat a trecut

In lovitura de stat din 1980, 600.000 de oameni au fost arestati, supusi unor interogatorii dure, cu tortura, 50 au fost executati prin spanzurare si alte sute condamnati la moarte. Gen. Evren sustine ca nu se puteau opri revoltele stradale violente intre grupurile de stanga si de dreapta fara interventia armatei. Insa premierul Recep Tayyip Erdogan vrea sa dea un exemplu ferm ca “vremea loviturilor de stat militare a trecut”. Dupa ce a schimbat capii armatei, Erdogan urmareste procesul militarilor si civililor implicati intr-o alta tentativa de lovitura de stat, din 2003. Aceea a urmarit sa inlature guvernul lui Erdogan, la un an de la venirea sa la putere. Generalul Ilker Basbug, fostul sef al Fortelor Armate, este arestat in acest dosar, alaturi de peste 400 de invinuiti, printre care si 13 jurnalisti.

author avatar
Adina Mutar
263 afisari

1 COMENTARIU

  1. urmeaza basescu,boc,udrea,buda,eba,anastase si cam tot pdl-ul….atentie penitenciaristi,va vine..marfa,de marfa!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger