AcasăNewsKelemen: Putem discuta despre anticipate, dar cu toate partidele si cu presedintele...

Kelemen: Putem discuta despre anticipate, dar cu toate partidele si cu presedintele Basescu

Kelemen Hunor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune ca Uniunea este deschisa la discutii despre alegeri anticipate, dar cu conditia ca acestea sa aiba loc intr-un cadru foarte larg, cu toate partidele politice si cu presedintele Traian Basescu.

Kelemen Hunor

Kelemen a declarat, vineri, ca, dupa motivarea Curtii Constitutionale privind comasarea alegerilor, sigur este doar faptul ca alegerile locale vor avea loc in luna iunie, celelalte probleme ramanand deschise, in conditiile in care se pune problema functionarii majoritatii in Parlament. „Am vazut motivarea CCR si, asa cum noi banuiam de saptamana trecuta, prelungirea mandatelor primarilor a fost declarata neconstitutionala si stim un singur lucru, ca alegerile locale vor avea loc in luna iunie, in 3 sau 10.

Asta este o certitudine. In rest, celelalte probleme raman deschise, fiindca se pune problema cum va functiona majoritatea, daca vom avea sau nu. Am vazut ca mai pleaca unii din Parlament, altii trec la alte partide si in Senat avem o problema. Si daca in 2012 Parlamentul nu va functiona si nu putem guverna cu un parlament stabil si cu o majoritate stabila, atunci sigur ca apar alte probleme, alte dificultati si ramane aceasta problema deschisa. Bineinteles, putem discuta si despre alte variante, si ma gandesc la anticipate, se poate discuta si acest aspect, nu e nicio problema, dar intr-un cadru foarte larg, cu toate partidele politice si cu presedintele Traian Basescu fiindca nu se poate face dizolvarea Parlamentului altfel, nu se poate cu forta, nu se poate fara presedinte si nu trebuie sa ne gandim la asa ceva fara un dialog cu toate fortele politice. Noi suntem deschisi la orice initiative in limite constitutionale si tinand cont de interesul general, de interesul national”, a spus Kelemen.

Acesta a adaugat ca trebuie sa se tina cont in orice decizie si de anul 2012 care, din punct de vedere economico-financiar, „va fi poate mai dur decat 2011, cunoscand faptul ca vor fi mai multe tari, inclusiv SUA, in care vor avea loc alegeri”. Potrivit lui Kelemen, un an electoral complica situatia economica, mai ales in criza, motiv pentru care acesta a facut apel la dialog.

Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea deciziei luate in 25 ianuarie privind neconstitutionalitatea legii comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare.  USL sesizase Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, dupa respingerea motiunii de cenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe acest act normativ. Comasarea alegerilor locale si parlamentare ar putea crea dificultati privind exercitarea dreptului de vot, care in final duc la restrangerea acestui drept, complexitatea si durata operatiunilor putand afecta procesul de vot, afirma CC in motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea legii.

De asemenea, CC precizeaza ca organizarea alegerilor locale si parlamentare la aceeasi data determina incalcarea dreptului de a fi ales, prevazut de articolul 37 din Constitutie. Prelungirea mandatelor alesilor locali cu aproximativ sase luni nu se incadreaza in situatiile strict si limitativ prevazute de Constitutie si Legea 215/2001 si incalca principiul periodicitatii alegerilor, iar redimensionarea mandatelor incalca principiul neretroactivitatii legii, a mai stabilit CC.

author avatar
Ciprian Purice
101 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger