Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata ca „intr-o saptamana, cel mult zece zile” va fi semnat protocolul coalitiei guvernamentale, aratand ca, in ansamblu, este multumit de „punctele care au fost atinse” in timpul guvernarii.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, dupa Consiliul Reprezentantilor Unionali, intrunit la Targu Mures, ca „intr-o saptamana, cel mult zece zile” va fi semnat protocolul coalitiei, dupa finalizarea negocierilor cu partenerii de guvernare.
„N-are legatura protocolul cu guvernarea, ca daca nu semnam, plecam, sau invers. In aceste zile vom negocia, vom discuta cu colegii nostri, ca fiecare partid si formatiune politica are prioritati bine stabilite si vom semna in momentul in care aceste negocieri vor fi finalizate. Anul trecut, am semnat protocolul pe 2011 la inceputul lunii martie, deci suntem in termen si suntem pregatiti pentru aceste discutii, eu am zis ca intr-o saptamana, cel mult zece zile vom semna acest protocol, fiindca este interesul fiecaruia”, a spus Kelemen Hunor.
El a aratat ca dintre obiectivele UDMR unele „puncte” au fost atinse, altele nu, insa, per ansamblu, este multumit. „Intr-o coalitie – cel putin aceasta este experienta noastra de 22 de ani – nimeni si niciodata nu a reusit sa duca pana la bun sfarsit, in totalitate, ceea ce a dorit, fiecare parte a facut cateva compromisuri. si noi am facut, si ei au facut, aceasta este viata intr-o coalitie. Avem si puncte care au fost atinse, raman si care nu au fost atinse, exista si nemultumiri, dar avem si lucruri care s-au rezolvat. Asa e in coalitie, asa e si in familie – in familia in care doar barbatul are dreptate, cred ca nu prea functioneaza. Daca per ansamblu nu am fi fost multumiti, aceasta coalitie nu ar functiona”, a spus Kelemen, adaugand ca a prezentat in fata CRU cateva dintre conditiile UDMR.
Acesta a precizat ca exista conditii care se refera la salarii, infrastructura, investitii, intrucat, desi este perioada de criza economica, dupa doi ani de „multe masuri radicale, dar necesare”, trebuie ca oamenii sa primeasca inapoi cate ceva, daca situatia economica o va permite. ” Am prezentat aici cateva conditii pe care le vrem in protocolul pe care il vom semna in cateva zile, printre care si situatia de la UMF Targu Mures. (…) Nu asteptam de la rectorul nou nici de la Senat sa fie ei cei care promoveaza drepturile minoritatilor, noi asteptam de la ei aplicarea legii. Daca ei nu aplica legea, atunci sigur Guvernul are posibilitatea. Nici nu trebuie sa intervina, in Romania trebuie sa fie clar pentru toata lumea ca legile nu sunt facultative, nici pentru rector, nici pentru Senatul Universitatii, pentru nimeni. Daca cineva nu aplica legea, atunci trebuie obligat, cu mijloacele guvernamentale, cu mijloacele legale, sa fie de acord si sa aplice legea care este in vigoare. Eu sunt convins ca noi si partenerii din coalitie nu vom face nicio deosebire in ce priveste universitatea de la Targu Mures, de la Cluj sau din alte localitati. Trebuie sa inteleaga conducerea UMF ca legea nu este facultativa nici pentru ea”, a spus Kelemen Hunor.
Macovei nu are dreptate
Pe de alta parte, intrebat despre declaratiile europarlamentarului PDL Monica Macovei, potrivit carora UDMR pune „piedici grosolane” aderarii Romaniei la spatiul Schengen, prin propunerile depuse la Parlament de modificare a Codului Penal, astfel incat demnitarii sa nu mai poata fi anchetati pentru infractiuni de coruptie, Kelemen Hunor a spus doar ca Macovei nu are dreptate.
Consiliul Reprezentantilor Unionali, miniparlamentul UDMR, s-a intrunit, sambata, la Targu Mures, avand pe ordinea de zi raportul presedintelui unional, discutii legate de acesta, dar si un punct legat de adoptarea unui regulament pentru desemnarea candidatilor Uniunii la alegerile locale.
Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, luni, ca protocolul de functionare a coalitiei trebuie finalizat si semnat saptamana aceasta, aratand ca nu sunt probleme in divergenta.