AcasăNewsJustițiarul din Berceni. Cine e, de fapt, tânărul care prinde presupuși violatori...

Justițiarul din Berceni. Cine e, de fapt, tânărul care prinde presupuși violatori și îi transformă în virale

justitiarJustițiarul din Berceni. Cine e, de fapt, tânărul care prinde presupuși violatori și îi transformă în virale

Justițiarul, pe nume Alex Constandachi, are 31 de ani și în viața de zi cu zi lucrează la o corporație, în vânzări. În timpul liber organizează operațiuni de flagrant pentru presupuși prădători sexuali, alături de alți membri ai proiectului Justițiarul de Berceni, majoritatea voluntari pe care i-a cunoscut după ce i-a crescut notorietatea.

„Eu am încercat mereu să promovez bunul simț. Nici nu știu cum să-ți explic cum am ajuns să prind prădători sexuali. M-am trezit într-o zi și am zis «vreau să prind prădători». Știam că e o problemă în România cu chestia asta.

Prinde în flagrant posibili agresori sexuali

Știam că multe fete sunt agresate în online și fizic de astfel de oameni. Am avut norocul să-l prind pe cel de la Titan. După ce l-am prins, am simțit o adrenalină extraordinară și mi-am dat seama că asta vreau să fac mai departe, cât mai mult”, spune Alex.

După ani în care susține că a vrut să îndrepte societatea, prin diverse acțiuni de activism civic, astăzi Alex Constandachi a ajuns Justițiarul din Berceni, băiatul care, de două luni, prinde presupuși pedofili și prădători sexuali și-i postează pe internet.

E viral pe Internet

E viral în rândul adolescenților și nu numai, mai puțin popular însă în grupuri online de femei care, din contră, îl acuză că ar fi un hărțuitor. Primul video în care alerga un bărbat strigând „pedofilu!” are peste jumătate de milion de vizualizări.

Ca să-i găsească pe posibilii infractori, „justițiarul face un cont fals pe rețelele sociale care să pară al unei minore și apoi așteaptă. Nu durează mult și încep să curgă mesajele și propunerile indecente de la bărbați adulți. În conversații „fata” le spune ce vârstă are de la început, dar asta nu-i descurajează pe mulți dintre cei ieșiți la agățat pe internet, scrie libertatea.ro.

Din păcate, nu-i poate trimite după gratii

Avocatul de drept penal Vlad Hosu și Poliția Română au explicat că acțiunea „justițiarului” nu ar putea duce la condamnarea suspecților și poate genera abuzuri.

„Marele merit al acțiunilor de acest tip este că îi sperie pe posibili prădători sexuali, crede avocatul, dar nu dă multe șanse unui astfel de caz în justiție. „Cred ca există dosare penale deschise care probabil se vor clasa, pentru că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală. În concret, acele persoane nu au apucat să facă ceva. Din punct de vedere penal trebuie să existe o infracțiune. Nu ai cum să sancționezi pe cineva care nu a înfăptuit ceva, ci doar se gândește la acel lucru. E un concept biblic ăsta, utopic din punct de vedere penal”, spune avocatul.

Poliția spune că nu susține un astfel de mod de a interveni. „În situația observării sau luării la cunoștință despre încălcarea unor norme legale, în vederea evitării unor situații riscante care pot provoca vulnerabilități, cetățenii pot solicita direct sprijinul polițiștilor, sau pot solicita intervenția poliției, prin apelarea numărului unic pentru situații de urgență 112”, au spus oficialii Poliției Capitalei.

author avatar
Andreea Vlad