Criza din justiție, provocată în mod stupefiant de politicieni, care au dat o lege care încalcă decizii al Curții Constituționale, are efecte dubioase. Greva judecătorilor, care ține de mai bine de două săptămâni, aduce cu ea prescripția faptelor pentru procese aflate pe rol, în care intră inclusiv fapte de corupție.

După cum știu aproape toți cei care au avut acces la o brumă de informare, legea privind tăierea pensiilor speciale nu are nicio șansă să fie aplicată. Cel puțin în ceea ce-i privește pe magistrați, aceștia având o decizie a Curții Constituționale (CCR) care prevede valabilitatea pensiilor speciale în cazul lor. Legea votată de Camera Deputaților a fost atacată la CCR, iar decizia Curții Constituționale va fi, fără îndoială, de respingere a acesteia. Cu toate acestea, magistrații au blocat instanțele în semn de protest, temându-se că Parlamentul nu va respecta Decizia CCR, așa cum s-a întâmplat și în alte nenumărate cazuri. Problema este că prelungirea protestului are consecințe grave, mai ales în ceea ce privește prescrierea unor fapte din procese aflate pe rol, și atunci presupunerea că se dorește scăparea unor politicieni de problemele penale pe care le au este absolut îndreptățită. ”Protestele durează de aproape trei săptămâni și văd că nimeni nu se sinchisește, probabil se merge pe principiul <<câinii latră, caravana trece>>. Este un lucru foarte rău pentru că se amână procese, în condițiile în care și-așa instanțele sunt foarte aglomerate. În drept penal, se poate întâmpla ca anumite cauze să se prescrie. Poate cineva chiar are interesul să se prescrie faptele. Sunt milioane de procese pe rol, aceasta este problema, că în România sunt și foarte multe dosare. Și asta pentru că legislația este foarte prost făcută, este neclară, este nepredictibilă, interpretabilă, uneori nici nu se respectă. Dar prima cauză este legislația care este în permanentă schimbare și neclară, care dă posibilitatea la eludarea legii”, ne-a declarat Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale.
În disprețul legii
Opinia publică este asmuțită, nedrept, împotriva judecătorilor, scoși responsabili pentru problemele bugetare, ne spune fostul președinte al CCR. ”Foarte mulți magistrați s-au pensionat anul trecut pentru că au dat legile acestea și s-au temut. Nu poți să ai încredere în legislația din România, astăzi este într-un fel, mâine în alt fel. Stabilitatea legislativă este un atribut al statului de drept. Nu mai vorbim și de separarea puterilor în stat. Se amestecă judecătorii în salarizarea parlamentarilor, de exemplu? Este o funcție a statului, funcția de judecată, și peste tot în lume judecătorii sunt plătiți special și au pensii speciale. La noi, judecătorii mai sunt și arătați cu degetul, că ei sunt vinovați, nu se poate să dai vina pe o categorie socială pentru faptul că nu se dau alocații. Mai dădeau și exemple de judecări greșite, păi de aceea sunt trei grade de judecată, pentru că se poate să greșească un judecător, când ai peste 40.000 de acte normative nu ai cum să nu greșești. Sunt multe legi care se bat cap în cap, avem suprareglementare în anumite domenii, iar altele sunt nereglementate. De exemplu, în cazul părăsirii locului accidentului, este într-un fel reglementat în Codul Penal și în alt fel reglementat în Codul Rutier. Apoi uitați-vă la câte legi sunt declarate neconstituționale, care au fost făcute în disprețul Constituției. Din păcate, nu se face punerea de acord, se declară legea neconstituțională, dar nimeni nu se mai obosește să modifice legea, iar judecătorul nu o mai poate aplica, dar nici nu are alta, creându-se un vid legislativ”, ne-a mai precizat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.