AcasăNewsJustitia, frica de propriul trecut

Justitia, frica de propriul trecut

Codruta Kovesi - 2.000 de dosare, 2.000 de intrebari la care ar trebui sa raspunda

Ne laudam cu jumatate din magistrati tinuti sub obroc. Din 4.000 de procurori si judecatori, 2.000 au dosare la DNA. Doar cateva au fost inchise in mare graba, ca sa se mai stearga din urmele compromitatoare. Nu m-ar mira ca multe dintre ele sa provina din arhivele SIPA, inca din vremea cand Monica Macovei rascolea pe acolo in cautare de cetateni vulnerabili, numai buni de pus pe picioare, cu eri, statul paralel. Fara procurori care sa nu tina cont de probe, ci doar de interesele lui Maior, Coldea si Kovesi in anchete, fara judecatori care sa pronunte hotarari primite in plic, statul paralel pe care Iohannis il neaga nu ar fi putut functiona.

Codruta Kovesi 2000 de dosare 2000 de intrebari la care ar trebui sa raspunda

Teoretic, magistratul se supune numai legii si propriei constiinte. In realitate, si aici e vorba de cei descoperiti de Inspectia Judiciara, judecatorii si procurorii se supun doar fricii de propriul trecut.

Palmaresul propriilor fapte

Amantlacuri, accidente de circulatie, scandaluri sexuale, afectiuni psihice care le-ar interzice practicarea meseriei, infractiuni marunte, betii, orgii si cate altele sunt doar cateva din „aptitudinile” care au trezit intereseul celor care urmareau agatarea si compromiterea lor. Lor li se adauga si cei care au ignorat semnalele venite din sistem, care indicau ce atitudine trebuie aiba in ancheta cutare sau la pronuntarea hotararii judecatoresti. Astfel, s-a ajuns la situatia aberanta in care un procurorul ii putea face dosar judecatorului pentru ca nu i-a convenit solutia pronuntata. Dosarele identificate in urma controlului initiat de Inspectia Judiciara nu au ajuns niciodata la vreo instanta.

Toni Grebla a simtit pe propria piele cum e sa fie independent si sa se opuna sistemului

Cred ca nici nu existau motive temeinice pentru a se ajunge la judecata, dar oricand s-ar fi gasit un procuror plimbat prin nemernicii judiciare ca porcul cu belciugul in nas, gata sa-si ofere talentul de terminator. Si asta pentru ca, la randul lui, procurorul avea un trecut tulbure, de care nici lui nu-i place sa-si aminteasca. Sau sa i se aminteasca.

Dosarul, instrument de santaj si de razbunare

Printre numele descoperite se numara magistrati cu functii inalte, incepand cu cei de la Curtile de Apel si terminand cu judecatori ai Curtii Constitutionale. Lista nu ar fi completa daca nu i s-ar adauga si fosti membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, dar si inspectori judiciari, printre care si seful acestora, Lucian Netejoru.

Monica Macovei aceleasi obsesii independenta justitiei si statul de drept

Cu cat urci mai sus, cu atat mai putin probabil ca in sarcina acestora sa fi fost retinute fapte reale de natura penala. Mai degraba o naclaiala de pretexte si motive inventate, rezultate din supravegheri ambientale, din interceptari de convorbiri telefonice si din actiuni de filaj. Cel mai bun exemplu il constituie supravegherea totala a lui Toni Grebla, fost judecator la Curtea Constitutionala, caruia i s-a fabricat un dosar pentru o mita care nu exista, pentru niste struti si niste capre care nu se stie ce cauta in dosar. Nu cred ca au primat adevarul si dreptatea, ci doar intentia de a-l scoate din joc pentru ca s-a opus vehement legilor Big Brother, dandu-i lui Maior & Co. cea mai usturatoare palma. Dosarul a fost doar un intrument de santaj si de razbunare. Si le-a reusit magaria.

Despre ce independenta e vorba?

Dosarele identificate la control ar trebui sa intre in lucru la Sectia de investigare a magistratilor. Doar teoretic, pentru ca nimeni nu garanteaza ca se va ajunge la asta. Ingrozita de consecinte, partea din justitie care s-a ocupat de manufacturarea lor, bine intretinuta de Iohannis, se opune cu cerbicie aflarii adevarului.

Lucian Netejoru seful Inspectiei Judiciare el insusi victima a sistemului

Asa se explica indarjirea cu care acesta cere desfiintarea Sectiei. Asa se explica si sustinerea ideii prezidentiale de catre opozitie, pentru a i se da mai multa greutate. Lor li se adauga europarlamentari ca Monica Macovei si Cristian Preda, care, pe de o parte, peroreaza despre independenta justitiei, dar, pe de alta, fac tot ce le sta in puteri pentru a o mentine in forma convenabila statului paralel. Si cum sa nu aiba tupeu Iohannis si gasca din moment ce Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, toarna gaz pe foc si considera ca Sectia de investigare a magistratilor este un pericol la adresa independentei justitiei? Care independenta? Aia cu magistrati santajabili si santajati? Care independenta, Iohannis? Aia cu magistrati care, parca prevad, la audieri vor declara ca nu mai stiu de ce au intocmit dosarele? Care independenta? Aia cu judecatori si procurori care se scapa in pantaloni de frica pentru nebuniile sau magariile facute de-a lungul timpului?

author avatar
Valentin Boeru
2.041 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger