Cauta

Justiția, dezbinata și în 2018

Magistrații au trecut în noul an la fel de divizați ca în 2017: unii de partea și alții contra modificărilor aduse de politicieni legilor Justiției.

Justiția<br >românească<br >a ajuns oarbă<br >la propriu<br >nu doar la<br >figurat

România este un stat în care legea se aplică selectiv, magistrații nu răspund pentru erori și sistemul acoperă, minimalizează sau ignoră abuzurile comise. În plus, numirile nășite politic permit celor ajunși la putere să-și hingherească/elimine adversarii, politici și/sau economici, cu ajutorul justiției. De aici la declanșarea unui război între clasa politică și magistrații nu a fost decât un pas, repede făcut în dauna imaginii interne și externe a României. Dincolo de prestația (interesată îndeobște) a politicienilor, marea problemă este că magistrații nu vorbesc aceeași limbă, fapt care pune o dată în plus la îndoială calitatea actului de justiție. În loc să cadă la înțelegere asupra unui punct de vedere comun, unii magistrați salută modificările aduse legilor justiției în timp ce alții acuză în gura mare sau protestează mut pe scările tribunalelor față de viitoarea subordonare politică. Prăpastia dintre magistrați s-a căscat și în sfânta-sfintelor sistemului, în CSM, unde un procuror a ajuns vicepreședinte prin votul judecătorilor și împotriva tuturor colegilor săi procurori. Un cuvânt greu de spus are și CCR, care a surprins deja asistența prin unele dintre deciziile luate în 2017. O instituție în care, să nu uităm, membrii sunt numiți (și ajung să se bucure de salarii și beneficii de excepție) tot prin binecuvântare politică. Conform legii (respectate la sânge de această dată), magistrații reprezintă o categorie privilegiată: au salarii mult peste medie și pensii speciale, judecătorii beneficiază de inamovibilitate etc. Justiția făcută de ei este în schimb mumă pentru unii și ciumă pentru alții, în funcție de poziția socială și de ghinion. Și așa va rămâne câtă vreme nimeni nu știe dacă noile legi sunt bune sau proaste indiferent de interesele politicienilor și magistraților. O chestiune controversată de elucidarea căreia magistrații români nu par să fie interesați.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version