AcasăNewsPresedintele Germaniei, Christian Wulff, a anuntat ca demisioneaza, in urma unui scandal...

Presedintele Germaniei, Christian Wulff, a anuntat ca demisioneaza, in urma unui scandal de coruptie

UPDATE 2. Presedintele Germaniei, Christian Wulff, care risca sa-si piarda imunitatea in urma unor acuzatii de prevaricatiune, a anuntat vineri ca demisioneaza din functie. „Increderea” concetatenilor mei este afectata. „Din acest motiv, nu mai este posibil sa imi exercit functia. De aceea demisionez”, a declarat solemn Wulff, un conservator care a fost ales cu dificultate la presedintie in iunie 2010, in urma eforturilor cancelarului Angela Merkel.

UPDATE. Pesedintele Germaniei, Christian Wulff, vizat de un scandal de coruptie, isi va anunta vineri demisia din functie, informeaza agentia de presa germana DPA, care citeaza „surse bine informate”, transmite AFP.

Parchetul din Hanovra (nordul Germaniei) a anuntat joi ca a cerut ridicarea imunitatii presedintelui republicii, Christian Wulff, implicat de luni de zile intr-un scandal privind acuzatii de coruptie.

Parchetul nu poate lansa procedurile impotriva presedintelui republicii daca deputatii Bundestag-ului (camera inferioara a Parlamentului) nu ii ridica imunitatea. „Dupa o verificare exhaustiva a noilor documente si evaluarea articolelor din presa, parchetul din Hanovra estimeaza ca exista fapte suficiente pentru suspiciuni de incalcari ale legii sau de beneficii de avantaje” ale lui Wulff, a explicat intr-un comunicat parchetul din capitala regiunii Saxonia inferioara.

Wulff este criticat aspru de la jumatatea lunii decembrie de presa germana care il acuza de a fi profitat de pozitia sa de lider al guvernului din Saxonia inferioara pentru a obtine avantaje financiare diverse, incercand apoi sa ascunda aceste afaceri.

Presedintele german a fost atacat fara menajamente pentru ca a ascuns un imprumut, a profitat de vacante gratuite din partea unor oameni de afaceri bogati, iar apoi pentru ca a incercat sa faca presiuni asupra jurnalistilor cu scopul de a impiedica publicarea informatiilor.

La mijlocul lunii ianuarie, justitia gernana a perchezitionat domiciliul fostului sau purtator de cuvant, concediat la 22 decembrie din cauza unor suspiciuni de coruptie pentru acte comise intre 2007 si 2009. El a fost atunci purtator de cuvant al lui Wulff care era liderul guvernului regional.

In Germania, functiile presedintelui sunt in principal onorifice, insa acesta este o autoritate morala.

author avatar
Ciprian Purice
93 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger