AcasăNewsJuncker, catre europarlamentarii chiulangii: Sunteti ridicoli!

Juncker, catre europarlamentarii chiulangii: Sunteti ridicoli!

epa06064660 President of the European Commission Jean-Claude Juncker delivers his speech at the European Parliament in Strasbourg, France, 04 July 2017. Junker said, it was 'ridiculous' to speak before an almost empty plenum. There was a verbal battle with Antonio Tajani, President of the European Parliament. EPA/PATRICK SEEGER

Presedintele Comisiei Europene i-a criticat, ieri, pe eurodeputatii prezenti in numar foarte mic la o dezbatere plenara la Strasbourg, avand si un schimb de replici cu presedintele Parlamentului European , Antonio Tajani.

”Ii salut pe cei care care s-au deranjat sa se deplaseze aici, dar faptul ca doar 30 de deputati (din totalul de 751) asista la aceasta dezbatere demonstreaza ca Parlamentul nu este serios si am dorit sa spun asta”, a declarat Juncker in fata unei sali aproape goale. ”Parlamentul european este ridicol, foarte ridicol”, a spus Juncker in franceza. ”Sunteti ridicoli, Parlamentul este total ridicol”, a continuat apoi in limba engleza”, in deschiderea unei dezbateri consacrata bilantului presedentiei malteze a UE. Antonio Tajani l-a intrerupt: ”Domnule presedinte, va rog sa folositi un limbaj diferit, nu suntem ridicoli”. ”Puteti critica Parlamentul dar nu Comisia este cea care trebuie sa controleze Parlamentul, ci Parlamentul trebuie sa controleze Comisia”, a urmat Tajani, membru al aceleiasi familii politice europene ca Juncker, PPE (dreapta) al carui grup este majoritar in Parlament. ”Nu este decat un numar mic de deputati la plenara pentru a controla Comisia”, a replicat ironic Juncker, afirmand apoi ca nu va mai participa ”niciodata la o reuniune de acest fel”.

PE cere socoteala Frontului National pentru 500.000 euro

Parlamentul European a cerut grupului politic ENL (Europa Natiunilor si a Libertatii, extrema dreapta) din care fac parte si eurodeputatii francezi ai Frontului National sa aduca ”clarificari” cu privire la peste 500.000 de euro cheltuieli de functionare, finantati din fonduri europene. Presedintele PE a dat termen ENL pana la sfarsitul acestei luni sa demonstreze ca nu a comis nereguli in bugetul sau pe 2016. Daca grupul nu aduce ”clarificarile cerute” sumele care fac obiectul dubiilor for fi luate din anvelopa bugetara pentru anul fiscal 2017. ENL este format din 40 de eurodeputati, din care cei ai Frontului National, FPO austriac sau Liga Nordului din Italia, si este unul din cele opt grupuri politice din PE. In fiecare an, in aprilie, aceste grupuri trebuie sa prezinte rapoarte de audit cu privire la fondurile europene care le-au fost atribuite pentru functionare din anul precedent. Luni, aceste rapoarte au fost validate de Biroul PE pentru sapte grupuri. Dar cei din ENL au facut obiectul unor cereri suplimantare, bazate pe rezervele cabinetului de audit care a examinat conturile grupului. Fondurile in chestiune sunt diferite de cele utilizate de eurodeputati pentru remunerarea asistentilor parlamentari, care fac subiectul mai multor anchete. 17 deputati sau fosti deputati FN, inclusiv presedintele Marine Le Pen, sunt suspectati ca au organizat un sistem fraudulos pentru remunerarea cu fonduri europene via contracte de asistenti in PE. Prejudiciul pentru institutia europeana se ridica la aproximativ 5 milioane de euro, in perioada 2012-2017.

author avatar
Tudor Borcea
84 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger