AcasăNewsJudeţele sãrace, pline de bolnavi de cancer

Judeţele sãrace, pline de bolnavi de cancer

Brãila şi Caraş Severin, pe primele locuri la numãrul de boli hipertensive

Statisticile oficiale ale Ministerului Sãnãtãţii pe anul 2019 aratã o legãturã de cauzalitate dintre sãrãcie şi cancer. Judeţele din România cu un nivel de trai extrem de scãzut sunt pe primele locuri la numãrul de bolnavi de cancer la suta de locuitori. Oncologii spun cã existã chiar tipuri de cancer pe care le fac oamenii fãrã posibilitãţi materiale, dar şi tipuri de cancer specifice celor bogaţi.

Brãila şi Caraş Severin pe primele locuri la numãrul de boli hipertensive

Faţã de anul trecut, numãrul de cazuri de cancer din România a crescut cu 20.000 în primul trimestru al acestui an, potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Statisticã şi Informaticã în Sãnãtate. Rata medie a bolnavilor la suta de locutori a fost de 2,5, pe primele locuri situându-se judeţul Olt, cu o ratã de 4,6 bolnavi, urmat de Dolj şi Teleorman, cu 4,1 cazuri la suta de locuitori. La polul opus se aflã Ilfov, cu 0,4, Prahova şi Bacãu, cu 1,1 bolnavi la suta de locuitori. Surprinzãtoare este prezenţa judeţului Prahova pe penultimul loc la numãrul de bolnavi de cancer, având în vedere nivelul ridicat de poluare din aceastã zonã. Oncologii spun însã cã poluarea este cea mai puţin vinovatã de apariţia acestei boli. “Cancerul este declanşat de factorii de mediu, din afara organismului. Printre aceştia se numãrã stilul de viaţã, adicã ce mâncãm, fumatul, viaţa sexualã, un factor care provoacã 45% dintre cancere. Doar 3-4% dintre tumori sunt cauzate de poluare. Cancerele care sunt legate de fumat, cele bronho-pulmonare, ORL, aparţin, de obicei, populaţiei cu un nivel socio-economic scãzut, pentru cã existã o lipsã de educaţie, de prevenţie. Totodatã, cancerul de col uterin este un cancer care este mai frecvent în zonele sãrace, cu educaţie sanitarã deficitarã, parteneri multipli, acte sexuale neprotejate. Şi cancerul gastric este asociat cu regimuri alimentare deficitare, este legat de alimente care nu sunt conservate în condiţii optime, în special în mediul rural, de alimente conservate în fum. Fumul conţine cei mai puternici carcinogeni, de aceea şi grãtarul pe care îl fac românii este extrem de periculos. Din contrã, anumite cancere sunt asociate unui nivel de trai crescut, adicã unei alimentaţii foarte bogate în grãsimi saturate, colesterol. Şi vorbim aici de cancerul colorectal, cancerul mamar, cancerul de corp uterin şi cancerul de prostatã, iar obezitatea în aceste cazuri joacã un rol foarte important”, ne spune prof.dr.Lucian Miron, şeful Institutului de Oncologie din Iaşi.

Diabetul, fruntaş în Olt şi Hunedoara

Deşi tendinţa la nivel mondial este de creştere a incidenţei acestei boli, în ţara noastrã diabetul a înregistrat anul acesta o scãdere a ratei de îmbolnãviri la o sutã de locuitori, de la 5,4 în 2018, la 5,0 în 2019. Judeţele sãrace ocupã şi la aceastã maladie primele locuri, în Olt şi Hunedoara înregistrându-se o ratã de 7,7 îmbolnãviri, iar în Dolj de 7,6 cazuri la suta de locuitori. Numãrul copiilor malnutriţi cu vârste între 0 şi 2 ani s-a redus la jumãtate în acest an, pe primul loc situându-se judeţul Mehedinţi cu o ratã de 6,6 malnutriţi la suta de copii între 0 şi 2 ani, în condiţiile în care media pe ţarã este de 0,5.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
581 afisari

2 COMENTARII

  1. Centrala atomica de la Kozlodui din Bulgaria de pe Dunare e responsabila nu numarul mare de cancere-DOLJ,OLT și Teleorman! E model invechit rusesc cam ca aia de la Cernobîl bă băieți! A fost repornita din nou dupa ce citiva ani a fost închisa la insistentele UE pt. ca era f.veche și periculoasa! AZI FUNCȚIONEAZA!

  2. Așa ca dăștepților care faceți anal ize pe aici,jud.Vaslui care e la fel de sarac ca Olt,Dolj, sau Teleorman de ce nu au aceeași incidență a cazurilor de cancer ca în cele 3 județe? Care e răspunsul la întrebarea asta? Un rîgîit prelung de la mici îmbucați la prînz?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger