AcasăNewsJudecătorul Dănileț dă avertisment la adresa președintelui

Judecătorul Dănileț dă avertisment la adresa președintelui

Judecătorul Cristi Danileț atrage atenția asupra sintagmelor folosite de candidații la alegerile prezidențiale. Danileț susține că noul președinte al României  „nu va avea supuși și nu va lua decizii despotice”.

„OAMENII ÎȘI ALEG REPREZENTANȚI, NU CONDUCĂTORI.

Se apropie alegerile prezidențiale. Inevitabil, mă aștept să fie vehiculată sintagma «președintele tuturor românilor» ca un fel de calitate pe care ar trebui sa o întruchipeze el, Alesul.

Eu am pretenția minimă de la cei care candidează și/sau organizează alegeri să cunoască Constituția. Or, legea fundamentală menționează funcția publică numită «Președintele României», nu «Președintele românilor». Explicația se regăsește în lucrările politico-juridice de acum trei secole care au fondat societatea modernă a cărei istorie se confundă, practic, cu istoria democrației așa cum o știm astăzi.

Astfel, cel care va fi ales în toamnă va reprezenta țara și va exercita atribuții conforme legii. El nu va avea supuși și nu va lua decizii despotice. Oamenii își aleg președinți, nu șefi, deci românii vor alege conducători de țară, nu ai românilor. Doar țara are Președinte. Oamenii nu se supun altor oameni, ci doar Legii.

Este adevărat, numai cetățenii români votează Președintele țării, însă acesta va guverna apoi țara în care se află nu doar cetățeni români, ci și minorități naționale, apatrizi și străini. În mod corespunzător, românii aflați în alte țări sunt ținuți să respecte legea din statul unde trăiesc și care este condus de Președintele de acolo.

Așadar, românii nu își deleagă suveranitatea (puterea de a decide cu privire la oameni și instituții) către o persoană sau o instituție, ci o exercită toți, împreună și în mod egal, participând ca cetățeni activi la funcționarea republicii democrate reprezentative de tip «rule of law», scrie Cristi Danileț pe contul său de Facebook.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc