AcasăNewsJudecătorii, puși să plătească despăgubirile de la CEDO

Judecătorii, puși să plătească despăgubirile de la CEDO

Premierul Republicii Moldova, în conflict deschis cu judecătorii

Magistrații care au pronunțat hotărâri judecătorești defectuoase, în urma cărora CEDO a impus despăgubiri, vor răspunde atât penal, cât și material. Decizia a fost luată de premierul Republicii Moldova, care a imputat deja 70 de milioane de lei judecătorilor din această țară.

Premierul Republicii Moldova în conflict deschis cu judecătorii

Românii de peste Prut asistă la un scandal uriaș provocat de primul ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu, care a decis să impute judecătorilor suma de 70 de milioane de lei (1,5 milioane de euro), pe care țara trebuie să o plătească în urma unei condamnări la CEDO. „Republica Moldova a primit un cont de plată de circa 70 de milioane de lei de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pe o cauză pentru care ţara noastră a fost condamnată încă în 2011. Condamnarea în 2011 a venit ca urmare a deciziei unor îmbrăcați în mantii de judecători pe nume: Vera Macinscaia, Tamara Chișca-Doneva, Ala Cobîneanu, Tatiana Vieru și Svetoslav Moldovan. Acești indivizi, contrar Constituției, au revizuit la 20 iulie 2005 o încheiere finală a Curții Supreme de Justiție din 2004 în privința unui conflict între două companii private, proprietarii complexului comercial <<Gemini>>. Peste aproape 15 ani de la decizia acestor judecători, Guvernul Republicii Moldova trebuie să găsească 70 de milioane de lei din bugetul anului 2020 și să-i achite. În loc să orientăm aceşti bani pentru construcția W.C.-urilor în şcoli, deoarece copiii moldovenilor sunt osândiți de justiția moldovenească să meargă afară în curte, noi acum trebuie să plătim aceşti bani enormi altcuiva. Nu este nevoie de reforma justiţiei şi de procese largi, este necesar ca instituțiile statului care au depline competențe să-şi facă treaba”, a declarat premierul Ion Chicu, în cadrul ședinței de Guvern. Acesta a cerut ca, la modificarea bugetului, cei 70 milioane de lei să fie luați din banii alocați justiției. Pe lângă rectificarea bugetului de stat pentru 2020, Chicu a mai cerut ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, să se adreseze la Procuratura Generală în legătură cu inițierea urmăririi penale a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat în urma pierderii cauzei la CEDO. „Nu doar a acestor cinci, pentru care trebuie să plătim 70 de milioane de lei, ci pe toate cazurile în care Republica Moldova a plătit”, a accentuat Chicu. Premierul Republicii Moldova a mai cerut să fie publicate toate dosarele pierdute la CEDO, cu indicarea numelor judecătorilor și a altor persoane vinovate, precum și sumele pierdute.

În război cu CSM

La sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul Suprem al Magistraturii din Republica Moldova a acuzat Guvernul și politicienii că atentează la independența sistemului judecătoresc cu propuneriile despre instituirea responsabilității financiare a judecătorilor pentru sentințele CEDO care provoacă pierderi materiale statului. „Declarațiile demnitarilor publici difuzate în spațiul public cu privire la răspunderea materială a judecătorilor și a întregului sistem judecătoresc pentru condamnările la CEDO și măsurile care urmează a fi întreprinse în raport cu acești judecători contravin atât prevederilor legale, cât și recomandărilor instituțiilor de drept internaționale. Justiţia nu este a treia putere în stat, ci una din puteri. Or, atât timp cât celelalte puteri vor defăima justiția, societatea își va pierde încrederea în justiție”, se arată într-un comunicat al CSM. Poziția premierului Republicii Moldova este susținută și de președintele Igor Dodon, care a afirmat că s-ar putea merge mai departe, prin confiscarea averii judecătorilor responsabili de verdicte care prejudiciază ulterior statul. „Nu așteptați, independenților, că pentru ilegalitățile voastre vor plăti copiii sau bătrânii. Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CEDO, până nu-i scoatem de la voi”, a mai declarat premierul Ion Chicu.

VEZI VIDEO!

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
19.200 afisari

8 COMENTARII

  1. Si in cazurile in care judecatorii au dat verdicte gresite pe baza probelor false produse si inaintate de procurori corect ar fi sa plateasca cei care au gresit.

  2. BASARABENII MAI HOTARATI SA-SI FACA CURAT IN SISTEMUL JURIDIC DECAT RAGATENII !.
    ASTA-I CALEA DE URMAT PENTRU CA SA SE TERMINE CU GOLANIILE DIN JUSTITIA ROMANEASCA ,CINE A GRESIT PLATESTE PAGUBA .

  3. Asta are OOOUAA….. BRAVO DOMNULE ….PUNE-I CU MINTEA IN CAP PE TOCILARII ASTIA CARE SE CRED DUMNEZEU CAUTAND TEXTE DE LEGE PE GOOGLE SI PRONUNTAND SOLUTII ULUITOARE PENTRU UN OM NORMAL , DA-L AFARA SI TRIMITE-L LA MUNCA DACA NU ISI FOLOSESTE CREIERUL SAU CALICIA IL TAMPESTE !

  4. da de ce numai de la CEDO? si sentintele din Romania sa aiba aceleasi conditii Ai gresit , omul e achitat , platesti daune dle!

  5. Nu e drept acest lucru. Daca legile sunt așa cum sunt și sunt aplicate bine de sa plătească judecătorii? Sa plătească cine a făcut legile.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger