AcasăNewsJuan Gris este pictorul considerat mai coerent decat Picasso!

Juan Gris este pictorul considerat mai coerent decat Picasso!

Juan Gris a fost considerat mult mai coerent si mai estetic decat Pablo Picasso. Gris s-a nascut la Madrid, Spania la data de 23 martie 1887. Numele adevarat este Jose Victoriano Gonzalez, iar pseudonimul sau a fost adoptat dupa ce s-a mutat la Paris (1906), unde l-a cunoscut pe Picasso care i-a devenit prieten. In perioada 1907-1912 a urmarit indeaproape cubismul, iar in 1912 a prezentat prima expozitie de tablouri intitulata „Omagiu lui Picasso”, expozitie pentru care a castigat reputatia de maestru.

A lucrat impreuna cu Picasso si Braque pana la inceputul primului razboi mondial, adaptand ideile lor propriului temperament.  Tânărul manifestă de timpuriu talent pentru desen și în anul 1902 intră la școala de arte „Escuela de Artes y Manufacturas” din Madrid. După doi ani, părăsește școala pentru a studia în atelierul lui José Moreno Carbonero, sub îndrumarea căruia, mai târziu, va studia și Salvador Dalí. Își câștigă existența cu ilustrații de cărți, printre care ediția de poezii ale lui José Santos Chocanos.

Juan Gris, este considerat mult mai coerent si mai estetic decat marele Picasso, cand este vorba de acest curent artistic. Juan Gris, pe numele lui adevarat – Jose Victoriano Carmelo Carlos González-Perez -, s-a născut la Madrid în 1887, ca fiul unui negustor înstărit. Tânărul este un desenator extrem de talentat și în anul 1902 intră la școala de arte “Escuela de Artes y Manufacturas” din Madrid. După doi ani, părăsește școala pentru a studia în atelierul lui José Moreno Carbonero, sub îndrumarea căruia, mai târziu, va studia și Salvador Dalí. Își câștigă existența cu ilustrații de cărți, începand să-și semneze operele cu pseudonimul artistic “Juan Gris”. În anul 1906, Juan Gris părăsește Spania și pleacă la Paris. Primii ani petrecuți aici stau sub semnul artei in scop financiar, executând desene umoristice și caricaturi pentru reviste ilustrate. Doi ani mai târziu se stabilește în “Bateau-Lavoir” din Montmartre. Atelierele din Bateau-Lavoir erau în acest timp locul de întâlnire al multor tineri pictori și literați. Acolo se întâlnește cu Pablo Picasso și Georges Braque, precum și cu Guillaume Apollinaire, André Salmon și Max Jacob. Juan Gris începe cu adevărat să picteze spre sfârșitul anului 1910 și este cucerit de maniera cubistă, concentrându-se pe stilul analitic.

În vara anului 1913 Gris pleacă la Céret unde îl va întâlni pe Picasso. Pentru Juan Gris începe perioada cubistă sintetică. În 1914, în timpul unei călătorii în sudul Franței, se întâlnește cu Henri Matisse, a cărui tehnică picturală îi va influența în mod decisiv propria sa creație. În 1919, proprietarul galeriilor Rosenberg îi organizează prima expoziție personală a pictorului – vor fi prezentate circa cincizeci de tablouri. În afară de pictură, Gris se ocupă în egală măsură de gravură și ilustrații; execută totodată și sculpturi din tablă tăiată, influențat de sculptorul Jacques Lipchitz.

În plus realizează decoruri și costume pentru unul din spectacolele de balet ale lui Serghei Djaghilev cu “Les Ballets Russes” și pentru opera “La Colombe” a lui Charles Gounod. În 1924 va ține un important curs la Sorbona în timpul căruia își expune propriile teorii referitoare la artă. Din anul 1925 sănătatea sa se deteriorează. Doi ani mai târziu, la 11 mai 1927, moare de leucemie. Picturile lui se vand astazi la nivelul milioanelor de USD. Tabloul “Livre, pipe et verres” s-a vandut cu 20 de milioane de USD in 2010, in acelasi an tablol “Violon et guitare” s-a vandut cu 28,5 milioane de USD.

Biografie, note si citate:

Douglas Cooper. “The Cubist Epoch“,  Phaidon Press Limited 1970
John Golding: Cubism: A History and an Analysis. Wittenborn, 1959
WikiCommons (Ro, Eng, Fr)

 

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
4.083 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger