AcasăNewsJuan Carlos a abdicat pentru ”reinnoirea” tarii

Juan Carlos a abdicat pentru ”reinnoirea” tarii

Regele Spaniei este al treilea monarh European care renunta la tron incepand cu 2013.

Dupa 39 de ani de ocupare a tronului Regatului Spaniei, suveranul Juan Carlos, in varsta de 76 de ani, a anuntat, ieri, decizia de a abdica de la coroana. Informatia a fost difuzata de catre seful Guvernului spaniol, Mariano Rajoi, potrivit Le Monde.  Anuntul a fost facut intr-o conferinta de presa convocata de urgenta la Palatul Moncloa din Madrid.

Regele Spaniei este al treilea monarh European care renunta la tron incepand cu 2013.

Juan Carlos s-a adresat, dupa 13 ore, televiziunii si radioului publice spaniole pentru a explica motivele deciziei sale, aratand ca este nevoie de o ”reinnoire” a tarii. In timpul discursului sau, fostul suveran a evocat de mai multe ori o ”generatie noua, mai tanara, cu energii noi, care este decisa sa preia cu multa determinare transformarile si reformele cerute de conjunctura actuala, pentru a infrunta provocarile de maine”.

Aceasta noua generatie, subliniaza publicatia franceza, este evident incarnata de fiul sau, printul Felipe de Asturias, in varsta de 46 de ani, succesorul desemnat la tron. Juan Carlos a invocat un fiu ”care reprezinta stabilitatea, unul din elementele cheie ale identitatii institutiei monarhiei”.  Apropo de printul Felipe, suveranul a adaugat ca el a avut ”maturitatea, pregatirea si sensul responsabilitatilor necesare pentru a-si asuma in deplina siguranta rolul unui sef de stat”.

Lege organica pentru abdicare

Inainte de discursul lui Juan Carlos, Mariano Rajoy l-a elogiat pe Felipe, care ”s-a pregatit 20 de ani pentru a fi la inaltimea asteptarilor”. Seful Guvernului a adaugat insa ca este necesara aprobarea unei legi organice pentru procesul abdicarii si accederii la tron al viitorului suveran , aratand ca, astazi,  a convocat un consiliu de ministri extraordinar. ” O figura istorica, direct legata de istoria Spaniei.  Abdica astazi cel mai mare promotor al democratiei noastre”, a spus Rajoy

Comunistii n-au apucat sfarsitul lui ”Juan Carlos cel Scurt”

Desemnat ca ”delfin” de Francisco Franco, Juan Carlos a urcat pe tronul Spaniei la moartea dictatorului, in noiembrie 1975, construindu-si popularitatea pe capacitatea de a aduce tara pe drumul tranzitiei catre democratie. Regele s-a impus eroic, in 23 februarie 1981. Intr-un mesaj televizat ce a ramas in memoria spaniolilor, el a ordonat ofiterilor-pucisti ai Garzii Civile , care ocupasera Parlamentul, sa reintre in cazarmi, dejucand astfel tentativa de lovitura de stat condusa de locotenent-colonelul Antonio Tejero, eveniment cunoscut sub denumirea de ”23-F”.  Dupa acest moment, Santiago  Carillo, liderul Partidului Comunist Spaniol, care, la incoronarea sa i-a prezis viata putina pe tron (numindu-l ”Juan Carlos cel Scurt”), l-a elogiat pe suveran spunand: ”Astazi suntem cu totii monarhisti. Dumnezeu l-a salvat pe Rege”.  Carillo a murit in 2012.

Mostenitorii Coroanei, Printul Felipe de Asturias si sotia sa, Letizia.

Casatorit cu Printesa Sofia a Greciei si Danemarcei, in 1962, Juan Carlos are trei copii: Infanta Elena Maria Isabel, Infanta Cristina Federica Victoria Antonia si Felipe Juan Pablo Alfonso de Asturias. Suveranii au opt nepoti.

In cadere de popularitate

La final de domnie, figura  carismaticul Juan Carlos – monarh modern, spirit activ, sportiv  pasionat – a fost in cadere de popularitate, in trei moment cheie. Unul este legat de presupusele activitati frauduloase de care a fost acuzat sotul fiicei sale, Infanta Cristina, campionul olimpic la handball,  Inaki Urgandarin.  Infanta a fost audiata dupa ce a fost acuzata ca a ”cooperat” cu sotul sau pentru deturnarea, in 2011, a 6,1 milioane de euro, bani publici.

Al doilea factor ce a umbrit profilul nobil al lui Juan Carlos deriva din pasiunea sa pentru vanatoare.  Sunt celebre criticile care i-au fost aduse dupa ce a participat, in 2012, la o vanatoare in Botswana, unde, de altfel, a suferit si un grav accident (fractura). Fotografiile in care Juan Carlos aparea, cu arma in mana, alaturi de un elefant ucis, au starnit critici vehemente din partea ecologistilor, concomitent cu altele, privind sumele enorme cheltuite de casa regala la safari-uri dar si in cadrul multor ”vizite private”, in conditiile bugetului de o rigoare fara precedent impus spaniolilor in ultimii ani.

Nu in ultimul rand, supusii nu au vazut deloc cu ochi buni existenta unei misterioase ”prietene” a suveranului (cunoscut pentru succesul sau la femei), printesa germana Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Europa 2014 : trei abdicari in 14 luni

Juan  Carlos nu este primul monarh European care a abdicat recent. Regina Beatrix a Tarilor de Jos si Regele Albert al II-lea al Belgiei l-au precedat pe suveranul spaniol anul trecut. In Europa, Regina Angliei, Elisabeta a II-a, pastreaza recordul de longevitate la tron pentru un suveran in viata: poarta coroana Marii Britanii de peste 62 de ani.

O fosta jurnalista va purta coroana de regina a Spaniei

Printul Felipe s-a casatorit, in 2004, cu Letizia Ortiz, o jurnalista de televiziune, mariajul starnind controverse pentru ca viitoarea regina a Spaniei nu provenea dintr-o familie nobila. Cuplul are doua fete si, treptat, a castigat popularitate dar si reputatia unei perechi stabile, in ciuda faptului ca sunt caractere diferite, noteaza comentatorii monarhiei. Odata cu urcarea pe tron a lui Felipe, fosta jurnalista va deveni regina Spaniei.

author avatar
Tudor Borcea
559 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger