AcasăNewsJPMorgan a mituit Beijingul cu joburi pentru copiii oficialilor

JPMorgan a mituit Beijingul cu joburi pentru copiii oficialilor

Tang Xiaoning, presedintele China Everbright Group, la o expozitie personala

Autoritatile federale din SUA au pornit o investigatie de „dare de mita” mai neconventionala practicata de grupul bancar JPMorgan.

Practica de a angaja rudele celor de la care se astepteapta favorizarea de contracte este  veche, numai ca se apeleaza la aceasta numai cand e vorba de contracte grase.

„Investitie” in progenituri

Tang Xiaoning, presedintele China Everbright Group, la o expozitie personala

Intr-un astfel de caz, JPMorgan l-a angajat pe fiul unui fost sef al Autoritatii de Reglementare Financiara din China, Tang Xiaoning, care este acum presedintele conglomeratul financiar de stat China Everbright Group. Dupa ce l-a angajat pe fiul sefului China Everbright, JPMorgan a obtinut mai multe contracte de la conglomeratul chinez, inclusiv pentru consiliere in privinta unei emisiuni de actiuni. Biroul din Hong Kong al JPMorgan a angajat si o fiica a unui fost oficial chinez de la o companie de constructie de cale ferata. Oficialul a fost arestat ulterior pentru primirea de mita la acordarea de contracte. Angajarea fiicei respectivului oficial a avut loc cand compania se afla in procesul de selectie a unui consultant pentru listarea la bursa. Cu sprijinul JPMorgan, compania a atras cinci miliarde de dolari de pe Bursa in 2007.

Si altii au dat mita in China

Obiectivul investigatiei, derulate de Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare din SUA, nu a fost dezvaluit pana in prezent, iar JPMorgan a facut o referire intr-un raport pe luna august, mentionand o cerere a comisei pentru informatii pivind angajarea unor persoane la divizia din Hong Kong si relatiile cu anumiti clienti. Nu este singura investigatie privind practici ilegale, de dare de mita a companiilor occidentale. Conform autoritatilor chineze, angajati ai GlaxoSmithKline ar fi recunoscut ca au dat mita doctorilor din China pentru a creste vanzarile de medicamente.

author avatar
Adina Mutar
84 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger