AcasăNewsJohnny Raducanu a lasat vaduva muzica de jazz din Romania

Johnny Raducanu a lasat vaduva muzica de jazz din Romania

Muzicianul Johnny Raducanu a murit luni dimineata, la varsta de 79 de ani, in urma unui stop cardio-repirator. Timp de o ora echipajul SMURD sosit la locuinta maestrului a efectuat manevre de resuscitare, dar inima lui a incetat sa mai bata.

„Mr. Jazz of Romania”, dupa cum l-a numit jurnalistul si muzicianul Leonard Feather s-a nascut pe 1 decembrie 1931, la Braila, intr-o familie de romi cu o traditie muzicala de peste trei sute de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu. A facut studii muzicale la Iasi si Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti si la 19 ani se remarca deja ca un talentat interpret de jazz la contrabas. Pe numele sau real de Raducanu Cretu, maestrul  este considerat un veteran al muzicii romanesti de jazz.

Madalin Voicu

“Marea mea tristete este ca oameni ca Johnny Raducanu, oameni din domeniul culturii, educatiei si nu numai, isi traiesc batranetea in umilinta si mizerie morala, dupa ce si-au dedicat intreaga viata acestei tari. Marea drama, dincolo de moartea unui prieten foarte drag, este ca oamenii importanti nu sunt respectati si pretuiti la valoarea lor, din cauza faptului ca Romania este condusa de oameni lipsiti de cultura, nu numai de interes pentru cultura”.

Ovidiu Lipan Tandarica

„Este un artist atat de special, incat am senzatia ca am pierdut pe cineva foarte apropiat, din familie. A creat si a lasat multe bucurii, lucrari cu care va ramane in amintirea celor care ii iubesc muzica”.

Mike Godoroja

„Johnny Raducanu a avut ultima sa aparitie la TVR in cadrul emisiunii „Noaptea de Blues, Poezie si Jazz“, pe care am realizat-o in iulie. El era intr-o conditie foarte buna si intreaga sa evolutie conducea catre proiectulJohnny Raducanu la 80 de ani“, pe care il pregateam pentru 1 decembrie.Pentru mine este o surpriza nefericita. Nu ma asteptam. Voi fi un viu sustinator al acelora care vor sa-l descrie pe Johnny la parametrii lui reali de cultura“.

Ozaba Barabancea

„ Maestrul a fost un tip generos, dar ca orice artist de geniu era dificil si singuratic. Cred ca a cucerit publicul nu numai prin maiestria lui interpretativa, cat si prin charisma si mai ales prin dialogul cu publicul. Pentru el, jazzul a fost o libertate, o portita de iesire“.

Marius Mihalache

„ Inca o pierdere pentru noi. Johnny a fost un monument pentru ceea ce inseamna cultura, a facut multe pentru jazz-ul romanesc. A fost un model pentru toata tara, pentru toti artistii”.

Andreea Romanic Archip/ Ioana Nechifor

author avatar
eNational
1.068 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger