AcasăNewsJohn Kerry: Moscova minte-n fata!

John Kerry: Moscova minte-n fata!

Kremlinul neagă orice implicare în conflictul care, până acum, a făcut aproape 6.000 de morţi

Potrivit cotidianului Kommersant, marti, la summit-ul de la Paris, sefii diplomatiilor Frantei, Ucrainei, Germaniei si Rusiei au facut un pas important pentru stabilizarea procesului de pace in Ucraina, in timp ce SUA denunta complicitatea Rusiei in conflict.

Kremlinul neagă orice implicare în conflictul care, până acum, a făcut aproape 6.000 de morţi

Potrivit sputnik, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a apreciat reuniunea ca ”utila” in masura in care partile au facut progrese asupra chestiunii retragerii armamentului greu si intensificarii dialogului politic. Ministrii de externe au evocat propunerea Kievului de introducere a castilor albastre in Donbass, dar nu au sustinut-o. Insa s-a luat decizia intaririi semnificative a misiunii de observatie OSCE, deja prezenta in Ucraina. Intre timp, secretarul de Stat american John Kerry a declarat, in fata unei comisii a Senatului, ca ”Moscova desfasoara cel mai evident si mai important exercitiu de propaganda de dupa Razboiul Rece”, adaugand ca rusii ”mint in fata cu privire la ceea ce fac in Ucraina”, potrivit rtbf.

Anglia trimite instructori militari in Ucraina

John Kerry

Premierul britanic, David Cameron, a evidentiat ideea excluderii Rusiei din sistemul de plata interbancar Swift, daca Moscova va continua sa ”demonteze” Ucraina. Pe de alta parte, Cameron a anuntat ca tara sa va trimite instructori militari pentru consilierea si antrenarea trupelor ucrainene. Marti, in cadrul unei declaratii comune, ministrii de externe ai celor patru tari au ”cerut punerea in practica a tuturor dispozitiilor acordurilor de la Minsk, cu inceperea incetarii focului si retragerii armamentului greu”. Daca Lavrov a apreciat ca la Paris s-au purtat ”negocieri foarte utile”, omologul sau ucrainean, Pavlo Klimkin, a deplans faptul ca ele nu ”au reprezentat un progres politic”. Klimkin a ”regretat” si faptul ca ofensiva de saptamana trecuta a separatistilor in Debaltevo nu a fost condamnata si a reiterat ”extrema sa ingrijorare” cu privire la situatia din Mariupol. Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat ca o ofensiva rebela asupra orasului-port ”va schimba complet baza acordului Minsk2”.

Separatistii cheama presa sa vada ”retragerea”

De partea lor, rebelii au adus, ieri, un grup de jurnalisti la Oblin, la 20 km sud de Donetk, pentru a le arata ceea ce au prezentat ca ”o retragere a armelor grele”, arata AFP.

Presa a  vazut o coloana de 14 tunuri mobile de 122 mm calibru si mai multe camioane deplasandu-se dinspre vest, unde se afla linia frontului, in directia orasului Starobeseve, in sud. „Aplicam acordul de la Minsk” semnat sub medierea presedintelui francez si a cancelarului german Angela Merkel si care prevede retragerea armelor grele si crearea unei zone tampon extinse in jurul liniei frontului, a declarat Nikolai, un comandant rebel, care a adaugat: „Ieri, am retras lansatoare de rachete Grad si alaltaieri tancuri” , a afirmat acesta, refuzand sa indice unde erau pozitionate armele sau unde vor fi deplasate, invocand „secretul militar”. Observatorii OSCE au afirmat insa ca nu au putut confirma nici o retragere inainte de a primi informatii de la ambele parti despre locul unde aceste arme vor fi amplasate.

Criza umanitara in Ucraina

Situatia umanitara din zonele de conflict se deterioreaza de-o maniera exponentiala, unde traiesc cinci milioane de persoane, trei milioane avand nevoie urgenta de ajutor. UE a furnizat 73 de milioane de euro ca ajutor umanitar, pentru adaposturi, hrana, ingrijire si asistenta psihosociala. Potrivit directorului operatiunilor umanitare ale Comisiei Europene, Jean-Louis De Brouwer, acestea sunt incetinite de numeroase dificultati administrative ale guvernului ucrainean, invocand ca numai 50-60% din ajutoarele financiare ale UE sunt distribuite in zonele de conflict.

Putin vorbeste despre genocid…

Decizia Kievului de a taia gazele catre locuitorii din Donbass are accente de genocid”, a declarat, ieri,  Vladimir Putin, informeaza sputnik. ”Nu numai ca foametea domneste in Donetk si Lugansk, si noi stim ca OSCE a constatat o catastrofa umanitara, dar s-a taiat si gazul in aceste regiuni. Ce este aceasta? Seamana cu un genocid”, a declarat Putin intr-o conferinta de presa cu presedintele Ciprului, Nikos Anastasiadis. ”Se pare ca anumiti responsabili ucraineni nu au nicio notiune de chestiuni umanitare si de umanism, in general”, a adaugat el. Recent, Gazprom a anuntat ca va livra gaze in zonele controlate de separatisti.

author avatar
Tudor Borcea
287 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger