AcasăNewsJohn Kerry la Kiev, Porosenko cere armele

John Kerry la Kiev, Porosenko cere armele

Porosenko vrea sa reia vanatoarea separatistilor dar nu are pusca

Washingtonul nu a transat deocamdata chestiunea livrarii armelor catre Ucraina, dar Kievul deja a facut cunoscut ca doreste ”armele sofisticate” ale americanilor.

Porosenko vrea sa reia vanatoarea separatistilor dar nu are pusca

Secretarul de stat John Kerry a venit ieri la Kiev pentru a discuta eventualele livrari de armament Ucrainei, livrari cerute de cateva luni de guvernul pro-occidental ucrainean pentru combaterea separatistilor pro-rusi in estul tarii. Seful diplomatiei americane s-a intalnit cu presedintele Petro Porosenko si cu premierul Arseni Iateniuk. Subiectul cheie in cadrul discutiilor vizeaza eventuale livrari de ”arme defensive” armatei ucrainene, in inferioritate tehnica si tactica in fata rebelilor care au castigat teren in ultimele luni. Kievul a instiintat deja ca va cere ”arme sofisticate”, precum ”aparate de comunicatii, de bruiaj electronic sau radare”, potrivit sefului diplomatiei ucrainene, Pavlo Klimkin. Un raport independent american evoca inclusive drone si rachete antitanc, de care Kievul duce lipsa cronic. Washington studiaza in acest sens posibilitatea de a echipa Kievul cu puternicele rachete antitanc Javelin. Pana acum, SUA a deblocat deja 118 milioane dolari ca ajutor militar ”non letal” pentru Kiev. Porosenko a cerut si tarilor NATO sa-i livreze arme pentru a se apara in ”fata agresorilor”, dar Franta si Germania au refuzat. Un raspuns pozitiv american ar putea fi interpretat de Moscova ca o implicare directa a administratiei  in conflictul ucrainean, agravand si mai mult situatia relatiilor SUA-Rusia, arata AFP.

SUA cere Moscovei ”fapte”

”Rusia trebuie sa aleaga, iar aceasta nu trebuie sa reprezinte vorbe in vant, ci ele trebuie sa se traduca in fapte. Aceasta inseamna ca ea trebuia sa ia masuri concrete pentru respectarea acordului de la Minsk, pe care l-a semnat”, a declarat, ieri, Kerry. ”Noi dorim o solutie diplomatica, dar nu putem sa inchidem ochii in fata prezentei tancurilor care trec frontiera rusa pentru a intra in Ucraina sau in fata soldatilor fara uniforma care trec frontiera si-i conduc pe asa zisii separatisti in lupta”, a subliniat John Kerry, la conferinta de presa comuna cu Petro Porosenko.  In conferinta, secretarul de Stat nu a evocat chestiunea eventualelor livrari de arme. La Kiev au sosit si cancelarul germaniei, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Francois Hollande, pentru a prezenta o noua propunere a reglementarii conflictului din estul Ucrainei. Cei doi vor sosi astazi, la Moscova. ”Vom face o propunere de reglementare asupra conflictului, care va fi bazata pe integralitatea teritoriala a Ucrainei”, care va fi discutata astazi si cu presedintele Vladimir Putin, a spus Hollande. Deja un oficial rus a calificat propunerea celor doi drept ”similar cu modelul din Transnistria”, riscand sa transforme situatia actuala ”intr-un conflict inghetat”, potrivit Interfax.

NATO isi intareste prezenta in Est: 5.000 de oameni si sase centre de comanda

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, ieri, dublarea Fortei de Interventie Rapida (de la 13.000 la 30.000 de oameni)  si o noua structura de reactie (Spearhead) , formata din cinci mii de oameni, ce ar putea fi operationala anul viitor. ”Este un raspuns la actiunile agresive ale  Rusiei, care a violat legile internationale si a anexat Crimeea”, a spus Stoltenberg. Cele sase centre de comandament vor fi amplasate in tarile baltice, Romania, Polonia si Bulgaria. Stoltenberg a mai subliniat ca exista inca un risc imediat pentru Romania si Bulgaria din partea Rusiei.

19 persoane si 9 entitati pe lista neagra a sanctiunilor occidentale

UE va adauga 19 persoane si noua ”entitati” pe lista neagra a sanctiunilor legate de conflictul din Ucraina, au informat, ieri, surse din Bruxelles. Intre cele 19 persoane, din care nici una ”de prim rang”, figureaza cinci rusi. Extensia listei, decisa la nivelul ambasadorilor statelor UE, va fi aprobata de cele 28 de state in cursul unei reuniuni ai ministrilor de externe, lunea viitoare.

author avatar
Tudor Borcea
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger