AcasăNewsJohann Gregor Mendel este celebrat la nivel mondial

Johann Gregor Mendel este celebrat la nivel mondial

Johann Gregor Mendel a fost calugar augustinian si cercetator stiintific, cunoscut ca fondator al geneticii. Gregor Mendel s-a nascut la Heizendorf bei Odrau, Cehia, intr-o familie vorbitoare de limba germana si a fost botezat peste doua zile. A fost fiul lui Anton si Rosine Mendel si a avut o sora mai mare si una mai mica.

Activitatea lui Johann Gregor Mendel

Gregor Mendel, cunoscut ca „tatal geneticii moderne”, a fost indrumat de ambii sai profesori de la universitate si de colegii de la manastire sa studieze variatia plantelor, executându-si cercetarile in gradina manastirii. Intre 1856-1863 a cultivat si a studiat plante de mazare, experientele sale ducând la generalizarile ce ulterior au devenit cunoscute ca „Legile ereditatii ale lui Mendel”:

  • prima lege: legea uniformitatii hibrizilor in prima generatie (F1);
  • a doua lege: legea segregarii caracterelor in generatia a doua (F2) sau legea puritatii gametilor;
  • a treia lege: legea asortarii independente a caracterelor in generatia a doua (F2).

Decesul lui Johann Gregor Mendel / Recunoasterea postuma

In timpul vietii rezultatele sale au fost in respinse, Gregor Mendel murind ignorat de comunitatea stiintifica la 61 de ani, la 6 ianuarie 1884 in Brünn (Brno), Cehia, de nefrita cronica. La numai câteva zile dupa moartea sa, abatele care i-a succedat i-a ars lucrarile din biblioteca. Recunoasterea importantei descoperirilor sale a fost realizata doar la inceputul secolului al XX-lea când Hugo de Vries, Carl Erich Correns si Erich von Tschermak au ajuns in mod independent la aceleasi concluzii ca si Mendel, redescoperind astfel legile ereditatii.

Vezi biografia lui Johann Gregor Mendel

Citeste alte informatii despre Johann Gregor Mendel

Johann Gregor Mendel recunoscut de www.answers.com

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
712 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger