AcasăNewsJoe Biden, la Cotroceni: "Sunt uimit de progresul Romaniei!"

Joe Biden, la Cotroceni: „Sunt uimit de progresul Romaniei!”

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni cu vicepresedintele american Joe Biden, ca parteneriatul strategic cu SUA este a treia realizare politica de dupa Revolutie, dupa intrarea in NATO si UE. In timp ce al doilea om al Americii s-a declarat uimit de progresele Romaniei.

„Dupa intrarea Romaniei in NATO si UE, parteneriatul strategic pentru secolul 21 cu SUA este pentru noi a treia realizare politica de dupa Revolutie. Salutam angajamentul ferm al SUA pentru articolul 5 al tratatului. Am discutat despre nevoia consolidarii statului de drept in Romania, ca o premiza a avansului in realizarea la parametri maximi a parteneriatului strategic cu SUA”, a afirmat presedintele.

De asemenea, seful statului a precizat ca i-a multumit lui Joe Biden pentru reactia imediata a Americii: „In discutii am multumit vicepresedintelui Joe Biden pentru reactia imediata a SUA la momentul declansarii conflictului din Ucraina si a anexarii Crimeei, prin suplimentarea de forte aeriene, navale si terestre, care sa fie gata sa participe la orice fel de misiune, in mod deosebit de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietica”.

Totodata, presedintele Traian Basescu a mai declarat ca a discutat cu vicepresdintele SUA si despre viitorul summit NATO. „Am discutat despre vunelerabilitatile create la Marea Neagra, despre tematica viitorului summit NATO. O mare vulnerabilitate a regiunii a fost analizata si anume dependenta energetica exagerata de gazele din Federatia Rusa. Am facut o scurta trecere in revista a cresterii foarte importante a investitiei americane in Romania”, a mai spus presedintele.

la randul sau, Joe Biden s-a aratat uimit de progresul pe care le face Romania.

„De fiecare data cand vin in Romania sunt uimit de progresul pe care l-ati realizat intr-o singura generatie. In 2014 se implinesc 10 ani de cand Romania a intrat in NATO. In 1999 am incercat sa va introduc in NATO. Am avut sperante mari pentru Romania ca aliati. Aceste sperante au fost depasite. Romanii au fost alaturi de noi in Balcani, in Irak si in Afganistan.

Vom deschide situl de amplasare a sistemului antiracheta de la Deveselu. Incurajam Romania sa continue eforturile de ridicare a bugetului apararii la 2% din PIB.

Presedintele SUA apreciaza alianta cu Romania, nu numai ce putem face pentru Romania, ce putem face impreuna.

Agresiunea din Crimeea ne aminteste de ce avem nevoie de NATO si de ce Romania face parte din NATO. Alegerile din Ucraina sunt o posibilitate ca ei sa decida viitorul lor. Toate tarile trebuie sa foloseasca influenta lor ca sa creeze un mediu pozitiv astfel incat ucrainenii sa poata vota liber. Daca Rusia submineaza alegerile din Ucraina trebuie sa aplicam sanctiuni mai puternice Rusiei.

In Romania e in joc mai mult decat securitatea fizica, e o sansa de viata in libertate, prosperitate si demnitate. Eu si presedintele SUA apreciem eforturile dvs pentru a consolida si proteja statul de drept in Romania”, a declarat Joe Biden.

Foto: antena3.ro

author avatar
Alina Costache
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger