SUA si alte tari din G7 sunt gata sa decreteze noi sanctiuni impotriva Moscovei din cauza crizei din Ucraina, a anuntat serviciul de presa al Casei Albe. Potrivit vicepresedintelui american, Occidentul ramane hotarat sa mentina presiuni asupra lui Putin.
Comunicatul Casei Albe a fost facut miercuri, dupa discutiile dintre vicepresedintele american Joe Biden si premierul Ucrainei, Arseni Iateniuk, aflat in vizita la Washington. ”Vicepresedintele a subliniat ca Statele Unite si aliatii sai din cadrul G7 sunt pregatiti, daca este necesar, sa introduca sanctiuni suplimentare mai severe ca riposta la demersurile Rusiei”, se arata in document, informeaza Sputnik. Potrivit lui Joe Biden, SUA si G7 raman hotarati sa mentina presiunile asupra Rusiei pana la punerea in practica definitiv a acordurilor de la Minsk, adica ”preluarea controlului de catre Kiev a frontierei ucrainene si retragerea tuturor trupelor si armelor rusesti de pe teritoriul Ucrainei”. De la inceputul conflictului dintre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii din Donbas, care nu recunosc autoritatile pro-europene de la Kiev, tarile occidentale au impus mai multe randuri de sanctiuni impotriva Federatiei Ruse, acuzata ca-i sustine pe insurgenti si alimenteaza conflictul, acuzatii negate vehement de Kremlin. Un ultim bilant indica 6.417 de morti si 15.962 de raniti, in urma ostilitatilor.
Papa Francisc ii cere lui Putin ”un efort” pentru pace
Suveranul Pontif l-a primit, miercuri, pe presedintele rus, o audienta pe care acesta din urma a cerut-o, intrevedere care a durat o ora si s-a desfasurat cu usile inchise. Se stie insa ca Papa Francisc i-a cerut presedintelui Federatiei Ruse un ”angajament real” pentru pace, cu respectarea acordurilor de la Minsk din partea ambelor parti, ucraineana si rusa. Papa a fost cordial dar ferm, potrivit purtatorului sau de cuvant, informeaza Rfi. S-a mai aflat si ca Suveranul Pontif a discutat cu Putin despre persecutiile crestinilor in Orientul Mijlociu. Inaintea acestei intalniri, primatul Bisericii greco-catolice din Ucraina, Sviatoslav Sevciuc, si-a exprimat speranta ca Papa ”va fi vocea oprimatilor”. In Ucraina, rebelii , care sunt in mare majoritate ordodocsi, fideli Patriarhiei Moscovei, se confrunta cu alti ordodocsi dar si cu greco-catolici, fideli Romei. Vaticanul a fost mereu prudent in declaratii pe marginea crizei ucrainene, in ciuda faptului ca greco-catolicii au cerut o condamnare directa a politicii ruse in Ucraina.
Premierul Ucrainei: Tara are nevoie de bani si de armele americanilor
Statele Unite sunt obligate sa sprijine Ucraina, care este singura tara ”care lupta impotriva armatei regulate rusesti”, Kievul avand nevoie de arme si investitii, a declarat premierul ucrainean Arseni Iateniuk, informeaza RIA Novosti. Kievul asteapta livrari de ”arme defensive” si o prezenta economica sub forma de investitii, a declarat Iateniuk la CNN. Potrivit premierului, banii americani sunt pentru Ucraina o ”protectie suplimentara” si un mijloc de a stimula economia tarii.
Berlusconi sustine ridicarea sanctiunilor
Fostul premier Silvio Berlusconi a promis ca va propune parlamentului italian o rezolutie vizand ridicarea sanctiunilor occidentale impotriva Rusiei, informeaza Sputnik. Berlusconi a motivat demersul indicand pierderile suferite de companiile italiene din cauza acestor sanctiuni, aratand ca guvernul italian trebuie sa incerce sa convinga Occidentul sa urmeze ”exemplul Italiei” si sa ”nu revina la climatul razboiului rece”. Miercuri, in timpul vizitei la expozitia universala Expo-2015 din Milano, Vladimir Putin a estimat la un miliard de euro pierderile economiei italiene, cauzate de sanctiunile impotriva Rusiei.