AcasăNewsJoburile viitorului sau 5 meserii nou-noute

Joburile viitorului sau 5 meserii nou-noute

Tehnologia se misca atat de repede incatnoi tipuri de cariere se nasc aproape zilnic. Iar altele sunt atat de noi incat li se prevede o viata lunga si imbelsugata. Si celor care le imbratiseaza la vreme, la fel.

Cam asa a fost in toata istoria noastra. Acum trei sute de ani nu puteai fi mecanic de locomotiva, iar acum doua sute nici electrician nu puteai alege a fi. In acest secol, insa, lucrurile par sa mearga din ce in ce mai iute.

Inginer pentru masinile fara sofer

Automobilele fara sofer nu mai sunt un concept. Exista orase unde ele au inceput deja sa circule zi de zi, iar tarile care testeaza astfel de vehicule sunt din ce in ce mai numeroase. In acest context, tinand seama de complexitatea noilor masini, se va dezvolta o cerere tot mai mare de specialisti care nu numai ca pot repara mecanic aceste autoturisme, ci, mai cu seama, ingineri ce pot controla softurile specifice. Pentru ca aceste bijuterii trebuie si ele bine intretinute si nu multi sunt cei ce pot face asta la ora actuala.  Spre exemplu, un fost inginer de la Ford, in Sillycon Valley, a infiintat o companie care pregateste astfel de specialisti si a scos pe piata americana deja 8.000 de ingineri.

Fotograf cu drona

Asta, stiti si dumneavoastra, deja exista. Numai in Marea Britanie exista, inscrisi, 4.000 de operatori de drone. Cand Toby Pocock s-a apucat de asta, erau numai 250, dar cererea este in crestere. Spre exemplu, Toby Pocock si firma sa, Skyvantage, este solicitat sa faca fotografii aeriene pentru meciurile de golf, dar si pentru nunti. Mai recent, companii uriase ca Rolls Royce sau McLaren apeleaza la pozarii din drone pentru reclame, cataloage sau filme de prezentare. De notat, Toby Pocock a inceput cu o drona care l-a costat 1.000 de lire sterline, si acum are o afacere in toata regula.

Gradinarii de pe verticala

Da, exista deja si astfel de job. De cand studiile au aratat ca plantele nu numai ca aduc un aport de oxigen si relaxeaza mintile oamenilor la birou, dar si tin la distanta afectiunile psihice, tot mai multe firme isi instaleaza „ziduri verzi”, iar unele o fac chiar pe suprafata unor cladiri cu mai multe etaje. Si aceste gradini trebuie construite, instalate si ingrijite. Un astfel de zid verde, si cel mai mare din Londra, a fost instalat pe hotelul Rubens. Treaba a facut-o o firma pe nume The Green Infrastructure Consultancy, care n-a declarat si ce bani a incasat pentru asta.

Detoxifierea digitala

Totul a plecat de la faptul, constatat stiintific, ca utilizarea computerelor, laptopurilor, tabletelor si telefoanelor nu numai ca oboseste, dar il lipseste pe proprietar de creativitate, spontaneitate si puterea de a prevedea sau planifica lucruri. Acum, in toata lumea exista firme ce organizeaza excursii de detoxifiere digitala unde tehnologia, social media etc, sunt total date uitarii. Dar, pentru o cura de detoxifiere cu adevarat eficienta, ai nevoie de un consilier. Si, gata, iata, inca o noua slujba…

Comentator virtual

Campionatele de jocuri virtuale, unde competitorii devin din ce in ce mai cunoscuti, precum niste vedete ale sportului, sunt din ce in ce mai dese si au inceput sa fie transmise si de canale tv cu milioane de urmaritori. Acest lucru a facut sa se nasca o alta slujba nou-nouta: comentatorul de jocuri virtuale. Acesta, ca si un comentator sportiv, stie totul despre joc, despre ce e legal sau nu in acesta si in regulile lui, dar mai stie si cine sunt concurentii, ce palmares au, sau ce tactici aplica.

author avatar
Catalin Dumitrescu
791 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger