AcasăNewsJoburile care le creeaza romanilor dezechilibre psihice majore

Joburile care le creeaza romanilor dezechilibre psihice majore

Persoanele cu tendinte impulsive nu ar trebui sa lucreze cu publicul

Jumatate dintre romani sunt afectati de stresul la locul de munca, fapt care le produce dezechilibre psihice. Pentru a diminua acest fenomen, senatorii PSD au elaborat un proiect de lege prin care controlul psihologic periodic devine obligatoriu pentru toate categoriile de profesii.

Persoanele cu tendinte impulsive nu ar trebui sa lucreze cu publicul

Avizele de tip apt/inapt psihologic sunt insuficiente pentru evaluarea sigurantei in munca si nu mai pot raspunde din perspectiva utilitatii rezultatelor acestui demers pentru angajator, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege. Actul normativ, care completeaza Legea securitatii si sanatatii in munca, prevede ca testarea psihologica si controlul psihologic periodic sa se realizeze pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul Sanatatii si Colegiul Psihologilor. Totodata, potrivit proiectului, psihologii trebuie sa devina parteneri ai medicilor de medicina muncii cu atributii specifice legate de preventia stresului ocupational. Potrivit Acordului European din 2004, in cazul identificarii unei probleme de stres profesional trebuie luate masuri de prevenire, eliminare sau reducere a acestuia. Romanii se numara printre cei mai afectati de stresul la locul de munca din lume si se situeaza pe primul loc in Europa. Psihologii spun ca cei mai afectati sunt angajatii multinationalelor. ”Programul de lucru la multinationale este destul de lung, iar angajatii primesc, de regula, sarcini care depasesc propriul lor potential de a le rezolva. La multinationale primeaza disciplina muncii si acolo sunt foarte bine supravegheati de sefi, iar acolo presiunea este mai mare”, ne spune prof.dr.Corneliu Havarneanu, presedintele Comisiei de munca din cadrul Colegiului Psihologilor din Romania.

Functionarii publici de la ghisee, printre cei mai stresati

Categoria functionarilor publici care intra in contact direct cu cetatenii este una dintre cele mai expuse stresului profesional, spun psihologii. ”Aici vorbim despre impactul functionarului public cu beneficiarul serviciilor. Si atunci apare situatia stresanta. Uitati-va unde se platesc taxe si impozite, la ANAF, daca intrati acolo si vedeti masele de oameni din interior, calitatea aerului inspirat, nivelul de zgomot, solicitarile persoanelor, constatam ca este un haos. Acolo tensiunile sunt si la beneficiarii serviciului, dar si la cei care ofera servicii. Functionarii trebuie sa rezolve problemele atator oameni care sunt acolo, care de obicei sunt revendicativi si spun ca functionarii sunt la dispozitia lor si atunci apare acest conflict. Unii activeaza mecanisme care ii ajuta sa depaseasca aceasta tensiune, altii nu, si se inchid in interior si apar explozii agresive sau au dezechilibre emotionale”, sustine prof.dr.Corneliu Havarneanu

Profesorii, afectati emotional

Un nivel mare de stres la locul de munca il au si profesorii, care au specialitati solicitante. Potrivit psihologilor, dupa ce un profesor a fost angajat, trebuie determinat in ce masura activitatile pe care le desfasoara le provoaca deteriorari in structura psihologica, modificari cauzate de stresul profesional la care a fost supus si trebuie stabilit daca aceste modificari mai fac compatibila activitatea in scoala. ”Si atunci il consiliem sa faca sedinte de psihoterapie, dar cine plateste? Pentru ca sedintele de psihoterapie sunt costisitoare. In casele de sanatate din alte tari se deconteaza sedintele de consiliere si de psihoterapie”, mai afirma prof.dr.Corneliu Havarneanu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
751 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger