AcasăNewsJoburi cu salarii in crestere, meserii cu lefuri mici

Joburi cu salarii in crestere, meserii cu lefuri mici

In plina criza economica exista totusi meserii sau profesii in care salariile se majoreaza. Pe de alta parte, sanatatea si invatamantul ofera cele mai mici lefuri din economie.

Profesorii obtin o leafa medie sub 1.300 de lei pe luna

Institutul National de Satistica ofera tinerilor – dar si tuturor celor care vor sa-si schimbe meseria  – date ”la rece” despre castigurile salariale din diverse domenii. Cu mici exceptii, de ani buni, cele mai bine platite joburi sunt cele din domeniul intermedierilor financiare, iar cele mai prost platite profesii raman, in continuare, cele din domeniul social. Salariul mediu net pe economie a fost, conform statisticii oficiale, de 1.604 de lei in decembrie 2011, cu 7% mai mare decat in decembrie 2010.

Venituri mereu in crestere

Potrivit INS, in decembrie au beneficiat de majorari importante ale salariului mediu net angajatii din domeniul farmaceutic  (27,1%) si  telecomunicatii (23,4%). De asemenea,  majorari de 17-20% au fost aplicate si la salariile din domeniul auto, fabricarea hartiei, intermedieri financiare, tipografii etc. De o crestere de pana la 17% a veniturilor au avut parte si angajatii din domeniul energetic (unde oricum sunt lefuri de aproape trei ori mai mari decat salariul mediu net), fabricarea produselor din tutun si a bauturilor alcoolice, colectarea si epurarea apelor uzate, captarea, tratarea si distributia apei.

Plata decenta

Salariile din domeniile banoase depasesc chiar si de trei ori leafa medie pe economie. Iata cateva exemple de venituri nete decente (desi mult mai mici decat in UE), utile pentru cei care au nevoie de sfaturi in alegerea carierei:

–         Intermedieri financiare (in special banci): 4.348 lei/luna,

–         Informatica, IT&C: 4.072 lei/luna,

–         Telecomunicatii: 3.659 lei/luna,

–         Fabricarea produselor din tutun: 3.553 lei/luna,

–         Transporturi aeriene: 3.454 lei/luna,

–         Asigurari: 3.172 lei/luna,

–         Domeniul energetic (electricitate, gaze, termocentrale): 3.152 lei/luna.

Muncesti cu sufletul, primesti ”sufletu’”

Cum era de asteptat, profesiile ”de suflet” sunt si cele mai prost platite in Romania, desi, in alte state UE, dascalii sau medicii au salarii cu adevarat decente. Revenind insa in tara, iata cateva dintre domeniile cele mai prost platite de la noi:

–         Invatamant: 1.294 lei/luna

–         Sanatate si asistenta sociala: 1.262 lei/luna

–         Spectacole (actori), activitati recreative: 1.105 lei/luna.

author avatar
Arpad Dobre
384 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger