AcasăNewsJihadul a lovit lumea in „Vinerea Insangerata“

Jihadul a lovit lumea in „Vinerea Insangerata“

Yassin Salhi, suspectul atacului din Franta, si-a facut selfie cu capul sefului sau

Principalul suspect in atentatul de vineri, de la uzina Air Products, a recunoscut ca si-a decapitat seful si avea ca obiectiv sa arunce in aer uzina, informeaza AFP, citand surse ale anchetei.

Capul lui Herve Comara a fost agatat de un gard si inconjurat de doua steaguri islamice

Initial, dupa arestarea sa, Salhi a pastrat tacerea dar, sambata seara, a iceput sa vorbeasca. ”El a oferit elemente cu privire la circumstantele acestei crime”, a declarat sursa citata, fara a preciza alte amanunte. Prezumtivul autor al decapitarii si al atacului de la uzina din Isere si-a facut si un selfie macabru cu capul victimei sale (Herve Comara, 54 de ani) , pe care l-a trimis unui destinatar inca necunoscut, inregistrat in SUA. Atentatul a avut loc vineri, in comuna Saint-Quentin-Fallavier. Atacul a facut o victima, care a fost strangulata si apoi decapitata.

Herve Comara

Yassin Salhi (35 de ani) era cunoscut serviciilor de informatii si a facut obiectul unei supravegheri din partea acestora, intre 2006 si 2008, pentru presupuse legaturi cu miscarea salafista. Insa acesta, tata a trei copii, avea cazierul curat. Este prima tentativa de atac direct contra unei uzine clasata Seveso, adica fabricant sau stocant de produse potential periculoase, precizeaza Reuters, necesitand masuri de securitate suplimentare. Ministrul francez de Interne a anuntat o intarire a securitatii acestor locatii, in numar de 1292 in Franta.

473 de francezi, alaturi de jihadisti in Siria si in Irak

Serviciile antiteroriste au identificat 473 de persoane care au plecat din Franta si se afla la ora actuala in zonele de jihad din Siria si din Irak, informeaza AFP. Ale 119 persoane au fost ucise in timp ce serviciile au reperat inca 217 persoane care au revenit in Franta din zonele respective. Adaugandu-i pe cei care si-au exprimat veleitatile de a lupta alaturi de jihadisti, exista 1.800 de persoane listate de catre serviciile franceze.

Autorul atentatului din Tunisia era pregatit sa moara ca un ”martir”

O fotografie a lui Seifeddine Rezgui ( Abu Yahya al-Qazrawan), autorul atacului armat de vineri din statiunea Sousse, a fost difuzata de ramura tunisiana a Statului Islamic.

Seifeddine Rezgui a facut masacru pe o plaja de langa hotelul Riu Imperial Marhaba

Potrivit autoritatilor tunisiene, autorul atacului de pe plaja din apropierea hotelurilor Riu Imperial Marhaba si Bellevue, nascut in 1992, nu era cunoscut serviciilor politiei. Originar din Gaafour (nord-est), Seifeddine Rezgui era student la Kairouan, fiind activ in sanul tinerilor islamici ai universitatii. Pe pagina sa de Facebook, recent suprimata, el ii denunta pe necredinciosi si spunea ca este gata sa moara ca un martir, informeaza Rtbf. Inainte de a-si incepe operatiunea criminala, el si-a aruncat telefonul in mare, pe care serviciile de securitate tunisiene l-au recuperat. ISIS a revendicat atentatul de vineri din Tunisia, soldat cu 38 de morti, majoritatea cetateni britanici, la trei luni dupa atacul sangeros de la muzeul Bardo, soldat cu 22 de morti. Un comunicat difuzat pe conturile Twitter jihadiste indica ”soldatul califatului (…) si-a atins obiectivul”, ucigand aproape 40 de persoane, ”din care majoritatea sunt subiecti din statele aliantei care lupta impotriva califatului”. Rezgui, care avea arma camuflata de o umbrela, a deschis focul pe plaja si a fost ucis in schimburile de focuri cu politia.

Seifeddine Rezgui

 

Spania si Italia au ridicat nivelul alertei teroriste

Nivelul alertei teroriste a fost ridicat in Spania , a anuntat ministrul de Interne, dupa atentatele din Tunisia, Franta si Kuweit. ”De-o maniera provizorie (…) activarea nivelului patru din cinci, un nivel ridicat, a fost decisa”, a declarat Jorge Fernandez Diaz, evocand ”proximitatea” locurilor atentatelor si aniversarea unui an de la proclamarea califatului de catre ISIS. Si Italia a anuntat, vineri, o masura similara.

Un saudit, la originea masacrului dintr-o moschee din Kuweit

Atacul kamikaze care a facut, vineri, 26 de morti si 227 de raniti la o moschee siita din Kuweit, a fost comis de catre un cetatean saudit, a anuntat, ieri, ministrul kuweitian de Interne.

Este primul atentat kamikaze revendicat de jihadisti in micul emirat din Golf

Intr-un comunicat difuzat de agentia oficiala Kuna, autoritatile l-au identificat ca autor prezumtiv pe Fahd Souleiman Abdel Mohsen al-Qabaa, atentatul fiind revendicat de Statul Islamic, care-i considera pe siiti drept ”eretici”. Atentatul a avut loc la moscheea Al-Imam Al-Sadeq din capitala kuweitiana. Potrivit ministerului de Interne, Fahd al-Qabaa a intrat in tara vineri, ziua atentatului. Autoritatile au anuntat arestarea soferului lui Fahd, care l-a dus pe acesta la moschee, dar si pe proprietarul locuintei unde acest sofer se ascundea. Potrivit autoritatilor, proprietarul este un kuweitian care promova ”o ideologie fundamentalista si devianta”. Soferul, ”rezident ilegal”, este nascut in 1989 si a fost prezentat ca Abdulrahman Sabah Eidan Saud. Intr-un comunicat, ”Provincia Najd”, care s-a manifestat recent ca ramura saudita a ISIS, a informat ca un kamikaze, sub numele d’Abou Souleiman al-Mouwahhid, este autorul atentatului de vineri.

 


 

 

author avatar
Tudor Borcea
481 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger