AcasăNewsJihadistii SIIL au infiintat un ”califat islamic” in Siria si Irak

Jihadistii SIIL au infiintat un ”califat islamic” in Siria si Irak

Intr-o inregistrare audio difuzata pe Internet, gruparea SIIL a anuntat, duminica,  instaurarea unui stat Islamic in teritoriile ocupate, desemnandu-l pe liderul jihadist Abu Bakr Al-Baghdadi drept ”calif”.

Este de datoria tuturor musulmanilor sa-i fie credinciosi califului si sa-l sustina.

Califatul, regim politic Islamic disparut de aproape un secol, va trebui impus in regiunile cucerite de jihadisti in Siria si in Irak. ”In timpul unei reuniuni a consiliului (Shura) Statului islamic, s-a decis anuntarea instaurarii unui califat Islamic si desemnarea unui calif pentru toti musulmanii”, a anuntat in inregistrarea respectiva Abu Mohammad al-Adnani, purtatorul de cuvant al SIIL. ”Al-Baghdadi a acceptat numirea devenind astfel califul musulmanilor de pretutindeni”, a mai spus acesta.

”Irak” si ”Levant” eliminate din sigla SIIL

Obama: Si Europa poate exporta jihad in SUA

Potrivit purtatorului de cuvant al SIIL, denumirile ”Irak” si ”Levant” au disparut din sigla organizatiei, a carei denumire oficiala a devenit ”Stat Islamic”.  Califatul, a continuat Al-Adnani, este ”visul oricarui musulman” si dorinta ”oricarui jihadist”.  Dupa patru califi care au domnit dupa moartea profetului, califatul a cunoscut perioada de aur in anii 661-750 si in anii 750-1517, inainte sa cunoasca decaderea, odata cu destramarea Imperiului Otoman si abolirea acestui regim politic, in 1924. Potrivit comentatorilor, proclamatia SIIL este incoronarea succeselor militare dobandite in maniera ”blitzkrieg” in Irak si in Siria, de-o maniera in care frontierele si regulile trasate de puterile europene devin nule si neavenite. Controland teritoriile intre cele doua tari, SIIL a lansat un  mesaj coerent si autoritar in  nebuloasa islamica.

Obama, ingrijorat ca jihadistii europeni intra in SUA

Presedintele SUA a avertizat ca europenii care imbratiseaza cauza jihadului in Siria si Irak pot veni, gratie pasapoartelor lor, fara viza in SUA. „Anumiti europeni simpatizeaza cauza (liderilor sunniti) si se duc in Siria. Altii se duc in Irak, obtin o experienta de lupta si se intorc”, a declarat Obama. Acestia ”au pasapoarte europene si nu au nevoie de vize pentru a merge in Statele Unite”, a spus presedintele american.

author avatar
Tudor Borcea
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger