AcasăNewsJihadistii si jihadistele merg in Paradisuri diferite

Jihadistii si jihadistele merg in Paradisuri diferite

Femeile nu mai sunt vioara a doua a terorismului, prezenta lor se afirma din ce in ce mai mult, dovada recentul atentat dejucat in fata catedralei Notre-Dame din Paris. O realitate care deranjeaza.

39, 23 si 19 ani sunt varstele celor trei femei arestate la Paris, suspectate ca au pregatit un atentat la celebra catedrala. Un simbol al Parisului, care primeste in medie 30.000 de vizitatori pe zi. In fata acesteia, un Peugeot 607, fara numar de inmatriculare, a atras atentia. In masina, sase butelii cu gaz, Anchetatorii le-au prezentat pe cele trei femei ca ”radicalizate”, ”fanatizate” si ”foarte periculoase”. Un atentat dejucat, insa ministerul de Interne francez evita sa vorbeasca despre un fapt evident: femeile sunt din ce in ce mai numeroase pe drumul jihadului. O realitate de care, acum cateva luni, se vorbea prea putin. Potrivit unor experti reputati, precum David Thomson sau Mathieu Suc, femeile sunt uneori motorul radicalizarii, sunt mai determinate decat barbatii si adesea mai fixate in termenii religiei.

Emanciparea femeilor radicalizate

O noua etapa in evolutia terorismului contemporan este dorinta din ce in ce a mai multor femei sa atinga statutul de martir, dincolo de a da viata unor noi generatii in sanul gruparilor teroriste, sa se ocupe cu recrutarea sau cu propaganda. Sunt pregatite pentru a deveni la randul lor carne de tun. Patrick Amoyel, psihanalist, director de cercetari la Universitatea Nice Sophia-Antipolis, care a urmarit zeci de cazuri de femei radicalizate, explica nuantele violentei la o femeie si la un barbat. ”La femei nu exista o fascinatie pentru violenta, nu o actiune violenta da valoare gestului, este pur si simplu o supunere totala vointei ”divine” (pedepsirea ”necredinciosilor”). Pentru o femeie, beneficiul unei actiuni violente este acela de a se supune total divinitatii, in timp ce un barbat este fascinat deseori de violenta in sine”

Scop comun, rasplata diferita

Motivatia teoristilor (barbati si femei deopotriva) pentru paradis este extrem de importanta, cu exceptia faptului ca nu este acelasi paradis, chiar obtinut prin martiraj. Paradisul promis femeilor diferia de cel promis barbatilor (72 de fecioare etc). Paradisul femeilor este acela in care-si vor regasi sotul (martir si el). In al doilea rand, de a avea beneficiile promise femeilor: frumusetea eterna si jocul. Dar feminitatea, inclusiv fizica, ar putea deveni un avantaj in lumea jihadista? Femeile kurde care lupta impotriva ISIS ii inspaimanta pe jihadisti, intai prin curajul lor dar in special datorita faptului ca a muri de mana unei femei inseamna automat blocarea accesului in paradisul promis. Ar putea femeile jihadiste sa aiba un atu organizand atentate gratie feminitatii? Putin probabil, este de parere Patrick Amoyel. ”Este o metoda clasica de terorism, in general, in a utliza latura seducatoare a femeilor. Insa jihadistii din intreaga lume care vor sa faca atentate in Europa se folosesc tocmai de aspectul inofensiv al femeilor, sub cuvertura banalului. O tactica buna si nu numai islamista”.

Printre fanatice sunt si minore

Feminin sau masculin, rezultatele jihadului sunt insa identice: un numar de persoane nu vor mai apuca ziua de maine, pentru ca una singura a crezut ca are cheile paradisului. La ora actuala, 59 de femei din Paris sunt urmarite in justitie in dosarele filierelor jihadiste sau in cele ce privesc pregatirea unor atentate. Intre ele, si minore ”cu profile extrem de ingrijoratoare”, potrivit informatiilor evocate de procurorul Republicii din Paris, Francois Molins, intr-o conferinta de presa dupa atentatul dejucat de la Notre-Dame. Din cele 59, 18 se afla incarcerate.

Spre deosebire de barbati, pentru jihadiste violenta nu este un scop in sine, ci supunerea oarba vointei divinitatii pentru a-i pedepsi pe ”dusmanii” islamului.

author avatar
Tudor Borcea
291 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger