AcasăNewsJihadistii distrug cruci, icoane si alte simboluri crestine in Irak

Jihadistii distrug cruci, icoane si alte simboluri crestine in Irak

ISIS a publicat noi imagini in care apar mai multe acte de vandalism comise impotriva bisericilor din provincia irakiana Ninive. Imaginile, publicate de Obervatorul Orientului Mijlociu, arata cum islamistii distrug mai multe simboluri crestine.

In imagini apar jihadistii care darama crucile de pe biserici si le inlocuiesc cu drapelul ISIS. In alte fotografii, combatantii ISIS pun la pamant statui, clopote, icoane sau distrug morminte din exteriorul si interiorul lacasurilor de cult. Luna trecuta, grupul jihadist a publicat un video pe retele sociale artand cum combatantii distrug opere arheologice dintr-un muzeu din Ninive, unele datand din secolul VII iCH. Pe de alta parte, ISIS a anuntat decapitarea a patru oameni care recrutau voluntari pentru a lupta de partea fortelor guvernamentale impotriva jihadistilor, in provincia irakiana Salaheddin, potrivit Le Figaro. Imaginile prezinta patru oameni imbracati in negru, ingenuncheati, avand in spate cate un calau care agita un cutit.

Noi acuzatii privind utilizarea armelor chimice

Doua noi atacuri ISIS cu arme chimice (clor) au avut loc in Irak, au denuntat combatantii kurzi Peshmerga, aratand ca jihadistii au folosit in acest sens obuze. Potrivit generalului Aziz Wesi, combatanti Peshmerga au fost internati in spital prezentand un nivel ridicat de clor in sange, insuficient insa pentru a-i ucide. In ofensiva sa pentru recucerirea nordului Irakului, armata guvernamentala s-a oprit, luni, la Tikrit, unde fortele de securitate si militiile siite nu detin inca total controlul asupra cartierelor, reclamand un sprijin mai important din partea Coalitiei internationale. Ministerul Apararii american s-a declarat ”preocupat” de acuzatiile unei utilizari eventuale de clor de catre ISIS, chiar daca a precizat ca nu este in masura sa le confirme. Anterior, autoritatile din Kurdistan au indicat, sambata, ca dispun de probe ca Statul Islamic a recurs la bombe cu clor contra combatantilor Peshmerga, fortele de securitate din aceasta regiune autonoma.

Islamiştii înfig steagul negru în inima “necredincioşilor”

Potrivit colonelului Steven Warren, purtator de cuvant al Pentagonului, recurgerea la asemenea arme este un alt exemplu al ”brutalitatii” si ”disperarii” jihadistilor. Spre exemplu, regimul lui Bashar al-Assad din Siria a utilizat frecvent clorul in atacuri impotriva rebelilor. Consiliul de Securitate ONU a adoptat, anul trecut, o rezolutie care condamna utilizarea clorului (gaz) ca arma chimica in conflictul sirian.

Tarile ASEAN fac front comun impotriva ISIS

Cele  zece tari ale Asociatiei natiunilor Asiei de Sud-Est (ASEAN) vor coopera activ pentru a lupta impotriva Statului Islamic, a declarat, ieri, ministrul malaezian al Apararii, Hishammuddin Hussein, la finalul celei de-a 9-a reuniuni a ministrilor Apararii ASEAN, potrivit Sputnik. ”Toate tarile ASEAN si-au conjugat eforturile pentru a face fata acestei amenintari, convenind sa faca schimb de informatii si sa monitorizeze activitatea si dezvoltarea ISIS. Ministrii au fost unanimi in dorinta lor de a determina cauzele profunde ale existentei sale si de informa opinia publica”, a spus ministrul . Oficialul malaezian a precizat insa ca tara sa nu se va ralia Coalitiei internationale care lupta la ora actuala in Orientul Apropiat contra teroristilor.

author avatar
Tudor Borcea
316 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger