Cauta

Jihad la Guvern. Opt ministere, desființate

Încă indignat de faptul că la ora 21.30 funcționarii din Guvern îndrăzniseră să nu fie prezenți la locul de muncă, prim-ministrul Ludovic Orban s-a apucat să hăcuiască ministerele, scăzând drastic numărul acestora. Dispariția unor ministere esențiale pentru funcționarea economiei va avea însă efecte catastrofale.

Orban a tăiat orbește ministere vitale pentru economie

Proaspătul prim-ministru, Ludovic Orban, pare cuprins de euforia înfigerii într-o funcție la care doar jinduia, fără speranță, de pe vremea când asista, din tribune, la scena politică. Amenințările reducerii ministerelor s-au materializat șocant de repede, astfel că, dintr-un singur condei, opt ministere au fost închise. Ministere, cel puțin unele dintre ele, vitale pentru domenii majore ale economiei românești. Fără îndoială că problemele specifice și complexitatea anumitor segmente nu pot fi acoperite de către un singur ministru, considerat atotștiutor și atotcuprinzător de către noul șef al Guvernului. Însă măsura, pentru neinițiați, pare eficientă, asmuțirea la ura față de înaltul funcționar devenind temă preferată în campania electorală. Astfel, Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat dispare și devine o anexă a Ministerului Economiei. Tot anexe ale Ministerului Economiei devin și Ministerul Energiei și Ministerul Turismului, considerate lipsite de importanță pentru a funcționa, fiecare, de sine stătător. Dacă pentru Energie ar fi fost justificată comasarea cu Ministerul Economiei, în cazul sectorului mediului de afaceri incompatibilitatea este flagrantă. Iar în cazul Ministerului Turismului, un domeniu deficitar și cu probleme multiple, care necesită o abordare distinctă și țintită, legătura cu Ministerul Economiei este absolut de neînțeles.

Comunicațiile, în subordinea Transporturilor

O altă anomalie decizională este desființarea unuia dintre cele mai importante ministere, pe care niciun partid aflat la guvernare nu s-a gândit să-l închidă. Este vorba despre Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, care a fost îndesat în birourile Ministerului Transporturilor. Și vorbim aici, în cazul Ministerului Transporturilor, de o instituție cu atribuții și domenii multiple, cu probleme grave și dificil de rezolvat, care are deja în subordine drumurile naționale și autostrăzile, căile aeriene și maritime, precum și calea ferată, fiecare dintre ele cu dificultăți enorme pentru un minister. Dacă la toate acestea mai adăugăm un domeniu vital pentru viitorul României, comunicațiile și societatea informațională, ineficiența și eșecurile sunt mai mult decât previzibile. Sau poate obiectivele sunt altele și spunem asta pentru că, într-un mod cel puțin curios, Agenția pentru Agenda Digitală a României, care se afla în subordinea Ministerului Comunicaților, s-a transformat în Autoritatea pentru Digitalizarea României și a intrat direct în coordonarea directă a prim-ministrului Ludovic Orban. Singurele comasări logice care s-au făcut, acestea fiind o revenire la ministerele precedente, au fost trecerea Ministerului Apelor și Pădurilor la Mediu și trecerea Ministerului Cercetării la Educație.

 

Ultimele stiri

  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 4 iulie 2025 – Te vei bucura de compania celor care te iubesc
  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală
  • Exit mobile version