AcasăNewsJaponia a ales avionul de vanatoare american F-35 pentru armata sa

Japonia a ales avionul de vanatoare american F-35 pentru armata sa

Japonia a ales avionul de vanatoare american F-35 pentru a echipa fortele sale de autoaparare, in detrimentul altui aparat american si unuia european, care erau insa mai ieftine, a anuntat marti agentia de presa japoneza Jiji.

Decizia, aprobata de Guvern in urma unei reuniuni a Consiliului de Securitate Nationala, intervine la o zi dupa anuntul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il, care deschide o perioada de incertitudine si risca sa genereze instabilitate in regiune. Japonia intentioneaza sa achizitioneze aproximativ 40 de aparate F-35, un avion de vanatoare dotat cu capacitati furtive, pentru un contract estimat la peste patru miliarde de dolari.

Intr-un comunicat publicat luni in Statele Unite, grupul de aparare american Lockheed Martin a anuntat ca o prima comanda nipona se refera la patru avioane F-35, pentru anul fiscal 2012 al Japoniei, care incepe la 1 aprilie. Guvernul nipon a ezitat mult timp intre trei candidati pentru a-si inlocui vechile avioane de vanatoare americane de tip F-4. Acesta avea de ales intre F-35 Lightning II, fabricat de Lockheed Martin, F/A-18 Super Hornet conceput de grupul american Boeing si avionul european Eurofighter Typhoon.

F-35 sau Joint Strike Fighter (JSF) este cel mai costisitor program de armament al Pentagonului. Pretul pe aparat este de 103 milioane de dolari (fara a tine cont de inflatie), in timp ce pretul unitar era de 69 de milioane de dolari la origine.

author avatar
Ciprian Purice
327 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger