AcasăJames Cameron, dat in judecata pentru ca ar fi furat scenariul filmului...

James Cameron, dat in judecata pentru ca ar fi furat scenariul filmului „Avatar”

James Cameron

James Cameron, regizorul filmului „Avatar”, a fost dat in judecata de un scenarist american care sustine ca actiunea acestui lungmetraj – care are cele mai mari incasari din istoria cinematografiei – este inspirata dintr-un scenariu al sau.

James Cameron

In documentele inaintate Curtii Superioare din Los Angeles, joi, scenaristul Eric Ryder sustine ca avea o intelegere cu compania de productie cinematografica a cineastului James Cameron, Lightstorm Entertainment, pentru a face un film pe baza scenariului sau, intitulat „KRZ 2068”.

Potrivit documentelor depuse la tribunalul californian, acel proiect cinematografic era „un film ecologist 3D de dimensiuni epice, despre colonizarea si distrugerea peisajelor si a naturii luxuriante de pe o planeta indepartata, de catre o companie de pe Terra”.

Dupa ce a lucrat la acest proiect vreme de aproape doi ani, Eric Ryder sustine ca Lightstorm Entertainment a decis sa-l anuleze, spunandu-i ca „nimeni nu va fi interesat de un lungmetraj science fiction cu tematica ecologista”.

La putin timp dupa aceea, potrivit acelorasi documente, Lightstorm Entertainment a inceput filmarile la „Avatar”, la care „a folosit in mod intentionat si substantial materialul scris in urma intelegerii” dintre scenaristul american si compania de productie.

Scenariul scris de Eric Ryder spune povestea unui pamantean trimis pe satelitul unei planete indepartate de directorii unei companii miniere de pe Terra. Detaliile scenariului, potrivit plangerii inaintate la tribunalul californian, necesitau „folosirea tehnicilor 3D, pentru a prezenta cat mai bine intriga filmului”.

Acordul incheiat de Eric Ryder si Lightstorm Entertainment stipula faptul ca scenariul pentru filmul „KRZ 2068” nu va putea fi folosit fara acordul scenaristului si fara ca acesta „sa beneficieze de o parte din incasarile comerciale si sa fie recunoscut in calitate de scenarist sau producator” al filmului.

Eric Ryder afirma ca directorii companiei Lightstorm i-au spus la un moment dat ca James Cameron a scris singur scenariul pentru „Avatar” si ca cineastul canadian pregatise prima versiune a scenariului cu mult timp inainte ca Ryder sa ajunga la acel acord cu compania de productie. Eric Ryder spune ca acest lucru nu este adevarat si ca scenariul lui a circulat pentru o vreme pe la toti directorii companiei, ajungand sa fie citit inclusiv de James Cameron.

Acuzand compania Lightstorm Entertainment de incalcare a unui acord, frauda, inselaciune si neglijenta profesionala, Eric Ryder a solicitat plata unor daune contractuale, daune punitive si plata unei parti din incasarile obtinute de filmul „Avatar”.

Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert in domeniul filmarilor care folosesc tehnologii revolutionare. Lungmetrajul sau „Avatar” a devenit filmul cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei – 2,78 miliarde de dolari.

 

author avatar
Ciprian Purice
241 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger