AcasăNewsJaf si minciuni la constructia de autostrazi

Jaf si minciuni la constructia de autostrazi

Firmele foloseau aceleasi utilaje si aceiasi muncitori la mai multe drumuri, prin rotatie

Romania si Comisia Europeana au alocat patru miliarde de euro pentru constructia de autostrazi. Banii erau suficienti pentru 800 km de drumuri, dar s-au construit doar 270 km. UE cere inapoi 350 de milioane de euro.

Firmele foloseau aceleasi utilaje si aceiasi muncitori la mai multe drumuri, prin rotatie

Printre „marile realizari” ale constructorilor de autostrazi se numara „autostrada” de 8,7 km din judetul Cluj. Potrivit unui raport efectuat de experti guvernamentali, unele dintre firmele de drumuri au participat la mai toate licitatiile din domeniu si au declarat ca au zeci de utilaje si sute de muncitori.

Acest lucru era adevarat, insa firmele respective  prezentau efectivele materiale si de forta de munca la fiecare dintre acele licitatii, aceleasi masini si aceiasi muncitori fiind folositi pe mai multe fronturi de lucru. De aici au rezultat lucrari intarziate si de mantuiala. In plus, subcontractarile si anexele introduse in contracte dupa castigarea licitatiilor au dus la cheltuieli suplimentare de trei patru ori mai mari. Din cele patru miliarde de euro alocate de UE si autoritati pentru austostrazi si drumuri nationale s-au construit doar 270 km de drum, nu 800 km, cat ar fi fost normal. Drept urmare, UE a taiat finantarea si ameninta cu penalizari de 350 de milioane de euro.

author avatar
Arpad Dobre
157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger