AcasăNewsJaf în pădurile din Alba. „Fachirul” pădurar care a făcut să dispară...

Jaf în pădurile din Alba. „Fachirul” pădurar care a făcut să dispară sute de arbori. Șocant cine păzește averea de la Romsilva

Polițiștii din județul Alba  au reținut un pădurar, care este acuzat de complicitate la tăierea ilegală a sute de arbori. Potrivit anchetatorilor, au fost tăiați aproximativ 400 de copaci, iar prejudiciul e de aproape 600.000 lei.

În calitate de pădurar la un ocol silvic din județul Vâlcea, acesta e bănuit că i-a ajutat pe angajaţii unei societăți comerciale din județul Alba, specializată în exploatarea de material lemnos, să taie fără drept arbori din fondul forestier naţional.

Procurorii DNA știau de jaf

Complicitatea pădurarului ar fi fost sesizată în urmă cu două luni de zile, iar anchetatorii au pornit pe urmele acestuia pentru a descoperi dedesubturile „afacerii”

După ce procurorii au strâns date suficiente, au făcut şi percheziţii în mai multe judeţe. Din cercetări a reieşit că o societate din Alba Iulia ar fi tăiat şi sustras lemn din fondul forestier naţional şi s-ar fi acoperit cu acte false. Pădurarul reţinut le-ar fi înlesnit accesul în pădurea pe care ar fi trebuit de fapt să o păzească.

Aproape 400 de arbori nemarcaţi ar fi fost tăiați și făcuți „dispăruți”

Bărbatul a fost reţinut şi dus la audieri. Procurorii vor decide acum dacă cer arestarea lui preventivă.

Potrivit anchetatorilor, materialul lemnos, în formă brută sau prelucrat sub formă de cherestea, ar fi fost transportat şi comercializat spre diverse societăţi comerciale şi persoane fizice.

Prejudiciul a fost estimat la peste 570.000 de lei

„La data de 12 mai 2020, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, a efectuat 18 percheziţii (7 în județul Alba, 6 în județul Vâlcea, 4 în județul Sibiu și una în județul Gorj) la persoane bănuite de săvârșirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare și complicitate la ultimele două infracțiuni”, se arată în comunicatul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba.

În luna mai, poliţiştii din Alba au făcut 18 percheziţii (7 în județul Alba, 6 în județul Vâlcea, 4 în județul Sibiu și una în județul Gorj) la persoane bănuite de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare și complicitate la ultimele două infracțiuni.

Cine păzește averea națională

Ceea ce făcea pădurarul din Alba, era străin noului director al Romsilva, Teodor Țigan? De fapt și acesta are un „istoric” cît se poate de interesant, de care știe inclusiv DNA-ul.

Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva  l-a desemnat pe Teodor Țigan, director al Direcției Silvice Arad, director general cu mandat provizoriu, pentru o perioadă de patru luni.

Teodor Țigan (foto), 62 de ani, a absolvit Liceul Tehnic Silvic Timișoara și Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov. A fost inginer silvic responsabil cu activitatea de fond forestier la Direcția Silvică Arad până în anul 2003 și, ulterior, șef al Ocolului Silvic Iuliu Moldovan, până în anul 2007. În ultimii 13 ani a ocupat funcția de director al Direcției Silvice Arad.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează pădurile aflate în proprietatea publică a statului român, aproximativ 48% din totalul pădurilor la nivel național, și are circa 16.500 de angajați la nivelul celor 41 de direcții silvice, administrațiile a 22 de parcuri naționale și naturale și a celor 12 herghelii de stat.

Agent Green trage semnalul de alarmă. Cine aude?

Încă din luna ianuarie a acestui an, organizația Agent Green atrăgea atenția asupra elentualei numiri a lui Teodor Tigan în această funcție.

„Teodor Țigan ar urma să devină de mâine noul director general al Romsilva. Este informația care ne-a parvenit din mai multe surse credibile și care ne îngrijorează având în vedere reputația pătată a acestui domn din care amintim:
– prins la vânătoare luna aceasta în timpul orelor de serviciu
– fapte penale în mod repetat între anii 2009-2015 la licitațiile de lemn și explotări forestiere care au declanșat o anchetă DNA în anul 2016
– l-a numit pe Cristian Moț maistru de exploatare în cadrul Ocolului Silvic Gurahonț deși acesta avea două dosare pentru furt de lemne, respectiv nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă letală fără drept şi braconaj cinegetic

Îl rugăm pe domnul ministru Costel Alexe să facă tot ce îi stă în putere pentru a evita numirea domnului Țigan la conducere Romsilva și să se asigure că regia va fi condusă de un om care va asigura întoarcerea silvicultorului cu faţa la pădure, după lunga perioadă de 30 de ani în care, ca problemă centrală, i s-a impus retrocedarea terenurilor forestiere, suferind acum şi el suferinţele pădurii retrocedate, scria Agent Green pe Facebook.

author avatar
Eli Dan Davidescu