AcasăNewsJAF DE 1 MILIARD DE EURO, în atenția DNA. Cîțu, Voiculescu și...

JAF DE 1 MILIARD DE EURO, în atenția DNA. Cîțu, Voiculescu și Mihăilă au cumpărat vaccinuri cu nemiluita

Bubuie dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie! DNA-ul cere ridicarea imunității a trei foști demnitari.

Mai exact, DNA cere încuviințarea începerii urmăririi penale penale față de trei persoane care aveau calitatea de demnitari într-un dosar legat de achizițiile de vaccinuri în pandemie.

DNA-ul a transmis, joi, 23 noiembrie, un comunicat. În care nu sunt trecute, negru pe alb, numele celor trei. Dar chiar și așa, s-a aflat că e vorba despre fostul premier Florin Cîțu și despre doi foști miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă.

Citiți și:

Procurorii cer Președinției și Senatului să încuviințeze începerea urmăririi penale față de trei persoane care aveau calitatea de demnitari într-un dosar legat de achizițiile de vaccinuri în pandemie. Suspiciunile sunt de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea – conform anunțului oficial.

Prejudiciul calculat de procurori pentru dozele ce vaccin cumpărate cu nemiluita de statul român depășește un miliard de euro.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul DNA transmis în 23 noiembrie:

„În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.

Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor art. 2941 și art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.

Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

author avatar
Andrei Coman
1.024 afisari

16 COMENTARII

  1. vrajeli pentru fraieri , si copii stiu ca banii au fost pentru finantarea razboiului cu ukr , de altfel Cățu mereu cand era intrebat de vaccinuri , spunea , intrebati-o pe Ursulu .oricine era executa .

    • Asa e ! Ii „spala’ pe nemernici prin „abuz in serviciu” ! Pai astia sunt criminali ! E crima cu premeditare, complice la crima ! Da pe cel din UDMR care a semnat si publicat in MO protocolul covid? Nici macar nu e medic ! Practicarea fara drept a profesiei de toti ineptii ! Ne cred prosti ! Ii judeca pe nimica si scapa cu putin.mail@

  2. Domne da ca Catu, sa- și facă un șefie si- n autobuzul care- l va duce la Rahova, exact cum si-a făcut la ” hai sictir” când cineva avea nevoie de ” guvernul mmeu”. Ma tem însă că corb la corb…

  3. „…în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna)…”
    Unde era DNA la acea data??? In concediu prenatal?

  4. Intentia e buna, dar nu prea-i vad eu pe aia ca o sa raspunda pentru faptele lor de devalizare a tarii.

  5. Zice Vladut ca de vina ar fi Catu.
    Zice Vladut Voiculescu, pe la tv, ca vaccinurile sunt similare cu armamentul in razboi.Si de aia le-a achizitonat.
    In sinea sa recunoaste ca vaccinul e o arma?

  6. Cand face puscarie Ur-sula von der Pfizer pentru genocid impotriva popoarelor europene?

  7. Dar Werner Africanu ‘ n-are nicio vină?..
    Cine conducea ședințele de la cotroceni privind grija pentru români?…
    Ei spun că este vinovatul principal ,nu el discuta cu ur sula?…

  8. Pe Arafat.cand il cercetati? ARAFAT CONDAMNAT PENTRU CEI LEGATI DE PAT,parca asa strigau”Conspirationistii”,nu?parca asa ii numeati pe cei din strada si uite ca s-a dovedit ca aveau dreptate!!!

  9. Sa se recupereze prejudiciul de la hoti si apoi sa mearga la puscarie. Puscaria fara recuoperare este degeaba; ei raman cu banii si noi cu cureaua stransa.

  10. ROMANIA NU S-A DEZECHILIBRAT FINANCIAR CU 184 miliooane $ !,f iti seriosi ,cate ZECI de miliarde de euro a imprumutat Citu cat a fost ministrul finantelor si prim ministru ?,
    apoi sa se puna pe ce s-au cheltuit ?,CA DATORIA FACUTA DE ACEST DROGAT !,O VOM SUPORTA NOI ZECI DE ANI !.
    ASTA TREBUIE SA FIE ANCHETA ,ASTA TREBUIE SA DECONTEZE PNL PANA LA ALEGERI !!!!!!!!!!!!!.

  11. nu va mai speriati avem cea mai bogata tara din lume unde se fura in draci ce tara mai are ca Romania un imparat iulian 2 regi cioaba si regenta lui Mihai si un robot presedinte
    Trai pe vatrai asta dovedeste ca suntem bogati

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger