AcasăNewsIulia Albu povesteste cum a salvat-o doctorul Pesamosca

Iulia Albu povesteste cum a salvat-o doctorul Pesamosca

Iulia Albu ii este recunoscatoare medicului Alexandru Pesamosca pentru sprijinul oferit

Sotia lui Mihai Albu se regaseste printre cei care i-au calcat pragul cabinetului lui Alexandru Pesamosca. Ca si ceilalti, Iulia ii este profund recunoscatoare medicului pentru ajutor, marturisind ca, fara el, viata ei n-ar mai fi fost la fel.

Iulia Albu ii este recunoscatoare medicului Alexandru Pesamosca pentru sprijinul oferit

Iulia a primit, ieri, cu tristete vestea ca medicul Alexandru Pesamosca s-a stins din viata, recunoscand ca acesta a avut o importanta mare in viata ei. Vedeta isi aminteste ca a fost un copil bolnavicios, lovindu-se mai tot timpul de fel si fel de probleme caracteristice varstei. Prima intalnire cu doctorul a avut loc cand Iulia nici macar nu implinise un an, parintii ei interesandu-se de cel mai bun specialist, care sa le ajute micuta. La recomandarile primite, ei au ajuns la medicul pediatru Alexandru Pesamosca, cel care si-a dat toata silinta sa le fie de folos. „M-au dus parintii mei la el pentru ca era cel mai bun doctor. Nu cred ca aveam nici macar un an, iar domnul Pesamosca m-a diagnosticat cu displazie de sold. Daca nu era el, n-as fi putut niciodata  sa merg normal. Mereu am vrut sa-l caut sa-i multumesc, dar n-am stiut de unde sa-l iau. Nu-mi vine sa cred ca nu mai e”, a declarat Iulia Albu pentru ziarul „National”.

In urma celor intamplate, in acea perioada, ea a fost imobilizata timp de doua luni intr-un dispozitiv metalic, menit sa-i rezolve problema de locomotie.

„Ingerul copiilor” a plecat in ceruri

Profesorul Alexandru Pesamosca a murit ieri la Spitalul Budimex din Capitala. Chirurgul Alexandru Pesamosca a operat in cariera sa mii de copii.

Alexandu Pesamosca s-a nascut in 14 martie 1930, la Constanta. A absolvit Facultatea de Medicina Generala din Bucuresti in anul 1954 si a profesat in functia de chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” si apoi la Budimex.

A muncit 60 de ani, avand peste 50 de mii de pacienti carora le-a dat sansa sa devina oameni mari. In ultimii ani, profesorul Pesamosca a fost imobilizat la pat. Din anul 1984, el nu a mai iesit din Spitalul de Copii „Marie Curie”. Cum nu a avut niciodata timp sa se ocupe de el si sa-si ia o casa, profesorul a fost lasat sa stea in spitalul in care a slujit.

„Nu am nimic, decat casa asta e bogatia mea. Eu am o casa in care au locuit nevasta-mea si copiii. Disparitia tuturor a facut ca eu sa nici nu pot sa intru in casa”, spunea profesorul.

Profesorul Pesamosca a fost internat in 18 iunie la Spitalul Floreasca. Dupa evaluare el a fost internat in clinica de terapie intensiva, fiind necesara sustinerea functiei respiratorii. Decesul a intervenit ieri dimineata, in jurul orei 02.00. Trupul neinsufletit va fi depus azi in sala de consiliu a Facultatii de Medicina ”Carol Davilla”.

Mesajul presedintelui Basescu

„Am primit cu adanca tristete vestea disparitiei dintre noi a profesorului Alexandru Pesamosca. Datoram respectul nostru acestui om care a pus mai presus de orice viata pacientilor sai. Despre doctorul Alexandru Pesamosca nimic nu vorbeste mai bine decat intreaga sa cariera dedicata binelui. A salvat multe vieti si a redat speranta multor familii”.

Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii

“Imi exprim regretul profund si sincer fata de disparitia domnului profesor doctor Alexandru Pesamosca. A fost unul dintre cei mai reputati chirurgi pediatri pe care i-a dat medicina romaneasca si un dascal respectat, care a instruit generatii intregi de medici. Va ramane in amintirea si inimile noastre ca «Ingerul pazitor» al micilor pacienti.” Dumnezeu sa il odihneasca!”

Dr. Viorel Livadariu, specialist in Chirurgie Pediatrica  la Spitalul de Copii Botosani

“Am invatat cu totii meserie de la el. Pur si simplu ne-a imbolnavit pe toti de meserie. Avea o putere de munca debordanta, dar era capabil sa opereze de dimineata pana noaptea”.

author avatar
Ioana Nechifor
2.805 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger