AcasăNewsItalia va deveni noua Grecie

Italia va deveni noua Grecie

In timp ce in Grecia suflul revoltelor s-a stins, in Italia lipsa implicarii politice a lui Silvio Berlusconi ar putea conduce tara in pragul unui colaps economic

Dupa ce Grecia a reusit sa evite intrarea in incapacitate de plata, toata lumea a inceput sa se intrebe: ce tara va urma sa intre in colaps? Surprinzator pentru unii, nu Irlanda, Portugalia sau Spania, cunoscute pentru problemele majore pe care le intampina sunt vizate, ci Italia.

In timp ce in Grecia suflul revoltelor s-a stins, in Italia lipsa implicarii politice a lui Silvio Berlusconi ar putea conduce tara in pragul unui colaps economic

Dezinteresul lui Berlusconi fata de starea economica a tarii sale este total. El a esuat in aproape noua ani ca premier sa remedieze sau cel putin sa recunoasca problemele economice grave ale tarii sale. Ca rezultat, va lasa in urma un stat intr-o situatie dificila, scrie The Economist. Gratie polticii fiscale foarte stricte a ministrului de finante Giulio Treminti, Italia a reusit sa evite pana acum prabusirea pietelor financiare. Italia a evitat de asemenea colapsul imobiliar si a tinut somajul in frau. Cu toate acestea, Italia sufera de o boala cronica, care vlaguieste economia.

Cand economiile Europei s-au contractat, cea a Italiei s-a contractat cel mai putin. Cand economiile Europei au inceput sa creasca, cea a Italiei a crescut cel mai putin.  Potrivit publicatiei britanice, PIB-ul Italiei a crecut in ultima decada mai putin decat cel al unor state ca Zimbabwe si Haiti. Lipsa unei cresteri economice sanatoase plaseaza Italia intre primele trei tari bogate ale Europei cu cea mai mare datorie publica, de 120% din PIB.

Rata scazuta a somajului este inselatoare. Un sfert din populatia tanara a Italiei nu are un loc de munca. In acelasi timp, combinatia dintre productivitatea scazuta si salariile foarte mari erodeaza competitivitatea. : in timp ce productivitatea a crescut de cinci ori in SUA si de 10 ori in Marea Britanie, in ultima decada, in Italia a scazut cu 5%.

 

 

author avatar
eNational
281 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger