AcasăNewsItalia sub teroarea seismelor

Italia sub teroarea seismelor

Un puternic cutremur cu magnitudinea de 6,5 a lovit ieri centrul tarii, intre Norcia, Preci si Castel Sant’Angelo sul Nera (Umbria), provocand importante pagube materiale. Zeci de persoane au fost ranite. Ingroziti, oamenii isi parasesc locuintele

Pagubele materiale sunt uriaşe!

”Pentru moment, nu avem informatii cu privire la persoane decedate”, a declarat ieri, la Rieti, oras aflat in zona epicentrului seismului, Fabrizio Curcio, seful protectiei civile. ”Exista zeci de raniti, intre care unul in stare grava”, a adaugat acesta. In Norcia, oras pitoresc din regiunea Umbria, oamenii si-au parasit locuintele si s-au strans, ingroziti, intr-una din pietele centrale. In imaginile prezentate de televiziunile italiene se puteau vedea zeci de cladiri prabusite, intre care si celebra bazilica San Benedetto, construita in secolul al XIV-lea. Regiunea a fost deja lovita de mai multe cutremure, de la sfarsitul lunii august, cand un seism a ucis 300 de oameni. ”Nu sunt morti, este o veste buna”, a declarat Sergio Pirozzi, primarul din Amatrice, o localitate care e platit un greu tribut in august. Mass-media a mai informat ca mai multe persoane au fost scoase, ieri, de sub daramaturi, sase in Norcia si trei in Tolentino. ”Este o adevarata drama, pagubele sunt incalculabile”, a declarat Giuseppe Pezzanesi, primarul din Tolentino. ”Mii de persoane terorizate se afla in strada”, a adaugat el.

Metroul din Roma a fost inchis

Potrivit presei italiene, seismul de ieri a fost cel mai puternic care a lovit peninsula dupa 1980. Potrivit Institului american de geologie (USGS) cutremurul de ieri a avut o magnitudine de 6,6. El a fost resimtit in o mare parte a tarii, inclusiv la Florenta si Napoli, unde pompierii si protectia civila au facut numeroase apeluri catre populatie. In Roma, autoritatile au inchis linia metroului pentru a face verificari de siguranta iar sute de persoane au iesit in strada, ca masura de precautie. Expertii au procedat la verificari si la principalele bazilici romane, intre care si celebra bazilica Sfantul Petru. Quirinal, palatul presedintelui Republicii, a suspendat vizitele publicului pentru verificari.Ambasada Romaniei la Roma a intreprins demersuri pe langa autoritatile locale in vederea obtinerii unor informatii cu privire la urmarile acestuia, precum si cu privire la existenta unor persoane de cetatenie romana afectate de acestea, a informat, ieri, MAE.”Pana la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au existat solicitari de asistenta consulara. Ambasada Romaniei la Roma continua monitorizarea situatiei, fiind pregatita sa acorde asistenta consulara, in caz de necesitate”, se arata intr-un comunicat al Ministerului roman de Externe.

Romanii au cerut asistenta consulara

Ambasada Romaniei la Roma si Consulatul General al Romaniei la Bologna continua demersurile pe langa autoritatile locale in vederea obtinerii unor informatii actualizate cu privire la existenta printre persoanele afectate a unor cetateni romani, a informat ieri MAE. Ambasada a raspuns tuturor cererilor de asistenta consulara adresate de cetatenii romani sau de membrii acestora de familie, transmise direct misiunii diplomatice si Centrului de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS). Doua echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei sunt pregatite sa se deplaseze in zona calamitata.

author avatar
Tudor Borcea
104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger