AcasăNewsItalia, retrogradata in clasamentul democratiilor

Italia, retrogradata in clasamentul democratiilor

Criticat, Matteo Salvini vrea o Italie fara imigranti si tigani

Venirea la putere a miscarii populiste antistem si anti-migratie, la jumatatea lunii iunie 2018, a facut ca tara sa piarda puncte in clasamentul anual al democratiilor, stabilit de The Economist Intellicence Unit, publicat ieri.

Criticat Matteo Salvini vrea o Italie fara imigranti si tigani

Astfel, in acest clasament, Italia a trecut de la locul 21, in 2017, la pozitia 33 al acestui raport, o cadere legata in mare parte de masurile luate de Liga (extrema dreapta) a lui Matteo Salvini, ministrul italian de Interne si omul forte al guvernului. Partidul lui Salvini s-a aliat pentru a forma un guvern cu Miscarea 5 Stele (M5S, antisistem) condusa de Luigi Di Maio. In Italia exista o ”profunda dezamagire vizavi de institutiile publice, inclusiv de Parlament si partide”, fapt ce se reflecta in sustinerea ”barbatilor puternici” (Salvini), cu ocolirea institutiilor politice, descriu expertii The Economist Intellicence Unit. Matteo Salvini ”a folosit frecvent o retorica ostila catre straini” si doreste evacuarea romilor care ocupa ilegal locuinte, in ciuda unei condamnari a Curtii Europene de Justitie, arata raportul. Dar, ce ar putea face altfel Salvini in chestiunea problemelor create de romii care ocupa ilegal locuinte in Italia nu spun expertii raportului.

Deteriorarea libertatilor civile

Italia a fost criticata si de noul inalt comisar al ONU insarcinat cu drepturile omului, Michelle Bachelet, in primul ei discurs. Denuntand in special decizia luata de Salvini de a inchide porturile italiene navelor care au salvat migranti pe Mediterana, Bachelet a anuntat ca o echipa ONU va veni in Italia pentru a evalua ”cresterea puternica a semnalelor de acte de violenta si de rasism impotriva migrantilor, persoanelor de origine africana si romilor”. ”Toate acestea contribuie la riscul deteriorarii libertatilor civile”, insista raportul intocmit de The Economist Intelligence Unit. Raportul puncteaza si asupra faptului ca guvernul italian evoca noi pericole potentiale pentru a reduce libertatile cetatenilor. In noiembrie 2018, un nou decret-lege pe temele securitatii si imigratiei a fost adoptat. Printre masurile principale este abolirea permisului de sejur umanitar acordat pana in prezent persoanelor vulnerabile, familiilor sau femeilor singure cu copii.

O ”noua primavara” in Europa

Matteo Salvini a afirmat ieri, la Varsovia, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de Joachim Brudzinski, ministrul polonez de Interne, ca ”Polonia si Italia vor fi parte a unei noi primaveri a Europei, renasterea valorilor europene”. Eurosceptice, Polonia si Italia s-au pus de acord pentru consolidarea frontierei exterioare a UE care, in opinia lui Salvini, este astazi ”guvernata de birocrati”, dar situatia se va schimba dupa alegerile europene care vor avea loc in luna mai. ”Europa care se va constitui in iunie (dupa alegerile din luna mai pentru Parlamentul European) ne va conduce pe noi toti, fata de cea care exista astazi si care este condusa de catre birocrati”, a spus Salvini. Salvini are programata o intalnire si cu Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului aflat la putere in Polonia, cu care va discuta despre noua alianta eurosceptica.

author avatar
Tudor Borcea
90 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger