AcasăNewsItalia ramane fara ulei de masline!

Italia ramane fara ulei de masline!

uleiPreţul acestui ulei a luat-o razna! A ajuns un produs de lux. Cât costă la raftul supermarketului?

Situatie insolita in Peninsula: estimarile  Consiliului International al uleiului de masline (IOOC), in sezonul 2016-2017, arata ca  productia va scadea cu 61% pana la 185.000 de tone. Cum cererea este foarte mare – 600.000 de tone pentru piata interna si alte 400.000 de tone pentru export, Italia este nevoita sa importe uleiul de masline din Spania, dar si din Grecia, Portugalia si Tunisia.

ulei„Speram ca 2014, ‘annus horribilis’ pentru productia noastra de ulei de masline cu 200.000 de tone, a fost cel mai dezastruos an pentru producatorii nostrii. Din pacate si 2016 a fost un an negativ” a spus Mario Rocchi, presedintele Asociatiei procesatorilor de ulei de masline din Italia. In 2014 Italia a cumparat 550.000 de tone de ulei din Spania, iar pentru primele trei luni din acest an importurile au ajuns la o jumatate de milion de tone. Cu 1,28 milioane tone, Spania asigura jumatate din productia mondiala de ulei de masline, un produs al carui preturi au crescut constant in ultimele luni: la sfarsit de mai producatorii italieni erau platiti cu 5,9 euro pentru kilogramul de ulei de masline extra virgin, cu 66% mai scump decat perioada similara a anului trecut. Criza uleiului de masline l-a afectat si pe chef-ul Jamie Oliver, care a fost nevoit sa inchida de la inceputul anului sase restaurante cu specific italian din Marea Britanie. „Uleiul de masline este scump si foarte mult la cheremul naturii. Sortimentele foarte bune merita fiecare banut. Practic platesti pentru fiecare lingurita, la fel ca si pentru foie gras sau caviar”, a mai spus bucatarul.

author avatar
Bogdan Borcea
370 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger