AcasăNewsItalia poate fi salvata doar cu 1.100 de miliarde de euro

Italia poate fi salvata doar cu 1.100 de miliarde de euro

Seful guvernului italian, Mario Monti, trebuie sa gaseasca rapid solutii pentru salvarea Italiei

Italia este la un pas de dezastru si are nevoie acum ca de aer de 350 de miliarde de euro, plus alte 770 de miliarde de euro, pentru a supravietui in urmatorii ani.

Seful guvernului italian, Mario Monti, trebuie sa gaseasca rapid solutii pentru salvarea Italiei

Publicatia italiana Linkiesta a dezvaluit temerile unui inalt functionar din Ministerul Economiei si Finantelor. „Trebuie sa fim pregatiti pentru orice, chiar si pentru cel mai rau caz posibil”, a declarat, sub protectia anonimatului, inaltul functionar. In prezent, datoria publica a Italiei se ridica la circa 2.000 de miliarde de euro, iar autoritatile de la Roma se imprumuta lunar, prin vanzarea de obligatiuni de stat in valoare de 35 de miliarde de euro.

Scenarii pe marginea prapastiei

Intrucat la Roma se spune ca dupa Spania urmeaza Italia, inaltul functionar a dezaluit ca guvernul condus de Mario Monti are in vedere cateva scenarii de salvare. Unul vizeaza restructurarea imensei datorii a Italiei, dar Roma are nevoie in primul rand de asistenta financiara. „Ar fi nevoie de mai mult decat s-a oferit pentru Grecia, Irlanda si Portugalia impreuna (adica de peste 350 de miliarde de euro – n.r.)”, a spus functionarul. Un al doilea scenariu are in vedere inceperea, din septembrie, a negocierilor cu FMI, BCE si cu Banca Mondiala, in urma scaderii randamentului obligatiunilor de stat. Negocierile s-ar putea concretiza printr-un imprumut de 770 de miliarde de euro, necesar pentru plata salariilor bugetarilor, a pensiilor si altor cheltuieli. In aceste conditii, Italia are nevoie de peste 1.100 de miliarde de euro doar pentru supravietuire, iar un „Grexit” ar grabi intrarea statului italian in colaps.

author avatar
Arpad Dobre
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger