AcasăNewsItalia nu iartă! Spune ADDIO Uniunii Europene

Italia nu iartă! Spune ADDIO Uniunii Europene

Italienii nu mai vor globalism și se întorc la naționalism

Guvernul Italiei pregătește deja ieșirea din Uniunea Europeană, primul pas fiind revenirea la moneda proprie. Poporul italian și oamenii de stat din această țară s-au convins deja de inutilitatea UE, după ce au fost lăsați să înfrunte cele mai crunte momente ale pandemiei fără niciun fel de sprijin.

Italienii nu mai vor globalism și se întorc la naționalism

Naționalismul și aversiunea față de globalismul implementat prin proiectul Uniunii Europene au cuprins deja întreaga Italie. Steagurile UE au fost înlăturate aproape de peste tot, iar puținele care au mai rămas au zilele numărate, în contextul carantinei generalizate de aici. Italienii au în țara lor tot ce le trebuie pentru a sta pe propriile lor picioare, iar când au avut cea mai mare nevoie de ajutor au fost forțați să se descurce singuri. Ba, mai mult, perfida Uniune Europeană le-a mai pus și piedici, tratându-i ca pe niște ciumați și întorcându-le spatele cu o vădită grimasă de dezgust. Italia nu iartă și nici nu ar avea cum să ierte, atâta timp cât nicio țară din cele 27 ale Uniunii Europene nu a vrut să audă strigătul disperat al unui popor îngenunchiat de pandemia care i-a lovit cu o violență și o viteză năucitoare. Acum răul cel mai mare a trecut, iar oamenii se pregătesc să se reîntoarcă la normalitate, însă din această normalitate va lipsi marea familie europeană, care pentru ei s-a dovedit a fi un mare fiasco. ”Italienii sunt revoltați. Acum au văzut și ei că proiectul european nu funcționează la nevoie, într-o perioadă de criză, și toți își pun întrebarea. Spun că au o țară frumoasă, bogată, dețin 70% din patrimoniul cultural mondial, au mii de kilometri de plajă, munți, o industrie destul de puternică, agricultură dezvoltată și atunci de ce mai este nevoie să stea în Uniunea Europeană? Când Europa nu i-a ajutat. Când a fost criza cu imigranții, au fost abandonați, când a fost coronavirus au fost abandonați și chiar boicotați în multe situații. Europa trebuie să-și reconsidere felul de a acționa în anumite situații, pentru că se naște acest curent naționalist, care s-a răspândit peste tot în Uniunea Europeană, însă în Italia este foarte accentuat”, ne-a declarat Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor în Italia.

Se întoarce lira italiană

Primul pas pe care italienii vor să-l facă este să se întoarcă la moneda națională și să renunțe la euro. Lira italiană a fost unitatea monetară oficială a Italiei între 1861 și 2002, între 1999 și 2002 fiind o subunitate națională a monedei euro. ”Există posibilitatea ca Italia să iasă din Uniunea Europeană. Se discută foarte serios în cercul oamenilor de stat printarea monedei italiene imediat. Nu știu dacă va fi o ieșire totală, precum a Marii Britanii, sau parțială. Poate Italia va alege doar să se reîntoarcă la moneda națională și să iasă din zona euro. La vârful UE s-a ieșit mai întâi cu Europa celor două viteze, acum cu Europa absentă. Ar trebui să ne reașezăm la masa dicuțiilor și să revedem protocoalele de funcționare a Uniunii Europene, pentru că, pe de o parte, îți impun niște condiții, iar pe de altă parte, tot ei, cei mai mari, cei mai importanți, cei mai puternici, nu le respectă, cum a fost și cazul relației cu Rusia”, a mai afirmat Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor în Italia. Semnalele în acest sens au venit și de la premierul italian Giuseppe Conte, care a emis la începutul acestei luni un avertisment către omologii săi europeni, arătând că Uniunea Europeană riscă să eșueze ca proiect în fața provocării reprezentate de criza coronavirusului. “Dacă nu profităm de oportunitatea de a da o nouă formă proiectului european, riscul eșecului este real”, a declarat Giuseppe Conte.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
60.239 afisari

17 COMENTARII

  1. UE a servit cu precadere la vreo 3 tari,din care prima e Germania( traiasca muncitorii lor
    si mai nou si agricultura lor cu amaratii nostri de muncitori agricoli ,care le salveaza
    sparanghelul si isi aduc si contributia la PIB-ul german ,desi nu ne-au admis in Schengen)
    Si Grecia a patit-o tot cu grupul asta mai ales Germania,iar U.K. cel mai mare contributor
    financiar al UE,le-a facut cu mana si au iesit ,stiind ei foarte bine de ce ies.
    Din partea mea ,FELICITARI ITALIEI ca poate ia taurul de coarne.

    • Hai sa vorbim vorbe si sa rontaim popcorn , pana si rusofonul bufon Matteo Salvini a declarat : ” NU AVEM NICI O INTENTIE DE A IESI DIN EUROPA , vrem doar sa o schimbam , sa o imbunatatim , DAR NU SA O ABANDONAM ” ! Faceti propaganda la greu pentru aia ce vor dezmembrarea Uniunii Europene , veniti cu fapte concrete si nu va transformati din ziaristi in trolli .

      • mda, Rusia este inamicul Europei. Care Europa, cea cu parazile stim de care? Mai bine autoritarism decat haos siimoralitate generalizata din care profita numai cei bogati ori cu pile cunostinte si relatii.

  2. Presedinta Comisiei Europene,are la activ 3 Dosare grele (mai putine decat Ciolhanis), de coruptie privind fonduri europene fraudate pe cand era ministra apararii in Germania lui Merkel.Dna Merkel,care a impus-o la conducerea Comisiei Europene,la fel ca pe Kovesi,(avand tinichele de cozi,vor executa fara cracnire ce le va ordona),principiu probabil importat dela Romani,ne-a tot dat lectii privind statul de drept independenta Justitiei etc.Mai nou,Comisia Europeana solicita Guvernului Romaniei sa dispuna Justitiei Romane ?! sa stopeze cercetarile penale privind-o pe Kovesi,si sa o declare nevinovata ?!..Cu asta se ocupa intre altele Sefii U.E.,in care Romania,Italia si celelalte Tari mai scunde de statura,nu prea au nici un cuvant de spus. Mai ales in cazul nostru care avem un presedinte lacheu,preocupat doar ca el sa traiasca in puf,pe bani „babacai”

    • Da voi aveți un Assange al vostru,o sursa proprie de informații,fiindcă în IT n-a vorbit nimeni despre un eventual Italexit.Nici la TV,nici în altă parte.
      However, Italia nu s-a descurcat nici când a fost răsfățată de UE și s-au injectat bani serioși,darămite să părăsească UE și mai ales acum,când au economia la pământ.
      Adevărul e că UE i-a întors puțin spatele,doar fiindcă M. Renzi(un fel de Dragnea) a permis chinezilor sa cumpere bucata cu bucata din ce aveau ei mai bun,Telecom,Eni&Enel,Fiat etc

      • Cu atitudinea asta antichineza irationala de ce nu va duceti in San Francisco, SUA? Ori in Taiwan. Continuand asa iiveti face pe multi sa nici sa nu va mai asculte si cand spuneti ceva adevarat, precum in fabula Petrica si lupul.

  3. Interesant articol,doar ca reala intentie a politicii italiene este departe de aceasta intentie. Din pacate sunt doar ‘voci de cartier’. Chiar un sondaj din 14 / 04 /2020 prezentat intr-o emisiune televiziva comfirma ca 20% din poporul italian isi exprima dorinta de-a se intoarce la moneda locala. Iar guvernul italian in numele presedintelui Giuseppe Conti declara dezaprobare modului in cre UE a tratat Italia cu absenta da in momentele critice prin care aceasta trece,dar nu a comfirmat in nici un caz intentia de-a iesi din Uniune tocmai in aceste conditii critice. Si-a exprimat parerea ca UE ar trebui sa-si schimbe atitudinea fata de Italia,doar atat deocamdata.

  4. Căutați pe Internet cine este Terteleac și veți găsi răspunsuri lămuritoare. Mai grav este că nu ați facut-o înainte să publicați articolul…

  5. O stire alarmista cu un titlu alarmist care nu are legatura cu realitatea. Sursa dumneavoastra este un interviu cu Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor în Italia si un extras dintr-o declaratie lunga a Dlui Conte? Va rugam sa ii transmiteti autoarei articolului, Claudia Marcu, ca ii achitam noi contravaloarea salariului pe perioada starii de urgenta, doar sa nu mai profeseze. Multumim

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger