AcasăNewsItalia duce UE de rapa

Italia duce UE de rapa

Italia ar putea trage in jos intreaga Uniune Europeana, din cauza datoriilor sale uriase, de 1.900 de miliarde de euro. Un semnal pozitiv pentru pietele financiare  ar fi demisia lui Berlusconi, dar acesta refuza  predarea stafetei.

Desi tara sa intra in colaps, Silvio Berlusconi nu vrea sa lase carma Italiei din mana

Premierul  Silvio Brelusconi sustinea cu putere ca Italia este solida din punct de vedere economic si ca nu are nevoie de FMI. Lipsa reformelor economice si supraindatorarea tarii l-a obligat sa accepte, la recomandarea ferma a Germaniei si Frantei, monitorizarea FMI.  Ca sa braveze, ”Il Cavaliere” a precizat ca, de fapt, el a cerut  acest lucru, dar se pare ca nimeni nu-l mai crede, nici macar membrii propriului sau partid.  Si au si motive intemeiate. Datoria publica externa a crescut de doua ori pe perioada mandatelor lui Berlusconi, ajungand la uluitoarea suma de 1.900 de euro. Halucinanta este  si valoarea obligatiunilor de stat ale Italei, de circa  1.600 de miliarde de euro, la care dobanda a ajuns ieri la 6,73% pentru cele pe o perioada de 10 ani. Analistii europeni afirma ca in curand se va ajunge la 7%, o dobanda total nesustenabila, care, ca  si in cazul Greciei, va arunca Italia in faliment.

Analistii sustin ca demisia lui Berlusconi ar da semnalul ca Italia vrea sa fie salvata, dar ”Il Cavaliere” nici nu vrea sa auda de acest lucru, tarand astfel Italia si Europa in recesiune. El are un nou atu: desia pierdut ieri majoritatea parlamentara, a obtinut un vot favorabil in Parlament pentru  guvernul sau.

O noua recesiune poate lovi Europa

Italienii s-au saturat de politica dusa de Berlusconi

Neincrederea in capacitatea de redresare a Italiei poatre duce la o prabusire a zonei euro, iar analistii de la Deutsche Bank avertizeaza  ca Europa ar putea intra in recesiune inca din aceasta saptamana. „Nu este de neconceput sa intram in plina criza pana la sfarsitul acestei saptamani. Situatia din Italia are putine sanse de imbunatatire, iar semnalele din piata sugereaza ca nu se poate evita o situatie extrema”, a avertizat Colin Tan, economist la Deutsche Bank.

author avatar
Arpad Dobre
187 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger