AcasăNewsItalia devine liderul farmaceutic al UE

Italia devine liderul farmaceutic al UE

In ultimii ani, guvernul italian a dezvoltat o strategie pentru a face din tara un pol farmaceutic major.

Productie italiana de medicamente a atins 31,2 miliarde de auro anul trecut, depasind Germania (30 milliarde) si preluand conducerea in acest sector ultra-concurential, potrivit federatiei italiene Farmindustria.

In ultimii ani guvernul italian a dezvoltat o strategie pentru a face din tara un pol farmaceutic major

Elvetia ramane insa liderul sectorului medicamentelor pe continentul european (46,3 miliarde de euro in 2016, potrivit federatiei europene Efpia), gratie in special gigantilor mondiali Roche si Novartis. Dar, in ultimii cinci ani, productia italiana de medicamente a crescut cu 20%. „Aceasta crestere puternica se datoreaza  100% exportului , produsele noastre se afla in intreaga lume”, a declarat presedintele Farmindustria, Massimo Scaccabarozzi. Exporturi care au crescut de cinci ori in ultimii 20 de ani, trecand de la 4,5 miliarde de euro in 1997 la 24,8 miliarde. Anul trecut, ele au crescut cu 16% reprezentand 80% din vanzari. Motivele: „Productie de inalta calitate, cu costuri foarte competitive, inclusiv in comparatie cu tarile in care costul fortei de munca este mai mic”, a spus Scaccabarozzi, adaugand calitatea operatorilor si uzine ultramoderne.

Investitii si strategie industriala

Firmele italiene din sectorul farmaceutic au investit 2,8 miliarde de euro anul trecut: 1,3 miliarde in locuri de productie si 1,5 miliarde in cercetare. In Italia sunt prezente grupuri straine precum Sanofi (Franta), Merck KGaA (Germania), Pfitzer (SUA), Janssen (Belgia) si italiene ca Menarini, Chiesi, Italfarmaco, Dompe, care angajeaza in total 65.000 de persoane. Italia produce toate tipurile de medicamente dar se afla in prima linie a vaccinurilor, a produselor derivate din sange, a biotehnologiilor si a terapiilor avansate. „45% din cresterea productiei provine din productia de noi medicamente”, spune Scaccabarozzi. Performante in contrast cu industria similara din Franta, lider european in perioada 1995-2008 dar a carei productie de medicamente a coborat in 2016 pe locul 6 european (19 miliarde de euro). In ultimii ani, guvernul italian a dezvoltat o strategie pentru a face din tara ”un pol farmaceutic major”. Printre masurile luate: fonduri speciale in favoarea medicamentelor inovante, reduceri fiscale privind veniturile obtinute prin brevetare de catre grupurile de cercetare, plan national de ajutor si stimulente fiscale pentru firmele care vor sa se modernizeze

Faza bio

Unele industrii farmaceutice, cum este cea a Frantei,  in mod traditional puternice in productia de medicamente chimice, platesc acum tribut unei lipse de anticipare a revolutiei biotehnologiei. Un sector in plina expansiune in ultimii ani. Astfel, din 98 de medicamente biologice autorizate de Agentia europeana a medicamentului (EMA) intre 2012 si 2017, doar 7 au fost sau sunt produse in Franta, contra 26 in Germania, 14 in Italia si Marea Britanie, 12 in Irlanda si 4 in Spania.

author avatar
Tudor Borcea
149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger