Aşa cum era de aşteptat, Procuratura israeliană a aprobat folosirea tehnologiei Shin Bet (serviciul de securitate internă) pentru a supraveghea persoanele bolnave de coronavirus în ţară, o propunere a lui Benjamin Netanyahu. “Bibi” a anunţat că nu este contaminat, dar pluteşte în aer „virusul divizării”, după cum a spus rivalul său Benny Gantz, însărcinat de preşedintele Reuven Rivlin cu formarea noului guvern, care va fi pus în faţa unei dezbateri privind dreptul la intimitate.
Numind COVID-19 un „inamic invizibil”, Netanyahu a spus că toate mijloacele vor fi folosite pentru a lupta împotriva răspândirii virusului, inclusiv mijloace tehnologice și digitale, nemaifolosite până acum în rânndurile populaţiei civile, pe motiv că “nu există o altă alegere”. Procurorul general Avijai Mandelblit a aprobat folosirea acestor metode de către poliţie şi sub supravegherea Ministerului Justiţiei, ce vor permite urmărirea telefoanelor mobile pentru a supraveghea deplasările celor infectaţi, însă a precizat că măsura va avea limite în ceea ce priveşte durata şi felul în care sunt folosite informaţiile colectate. “Deşi utilizarea unor astfel de măsuri este un „instrument nedemocratic, ne aflăm într-o lume ciudată într-o situație de urgență și acesta este unul dintre mijloacele care pot fi utilizate pentru a proteja populație civilă”, a comentat Yaakov Peri, fostul şef al Shin Bet. Peri, care a condus agenția din 1988 până în 1994, a explicat că, deși tehnologia ar fi utilizată pe telefoanele celulare ale persoanelor infectate, miza Shin nu ar fi menţinerea carantinei, ci măsuri împotriva terorismului sau palestinienilor din Cisiordania. Lior Ackerman (fost general Shin Bet) spune că agenția are „capacități tehnologice deosebite” care îi permit să localizeze activități suspecte împotriva securității statului și să identifice suspecții în astfel de activități.
Potrivit ofiţerului, mai multe țări, inclusiv Coreea de Sud, Taiwan, Singapore și China au reușit să limiteze răspândirea virusului folosind astfel de tehnologii. Autoritatea israeliană pentru Protecţia Intimităţii s-a opus aprobării acestei măsuri, considerând-o extremă, iar liderul partidului pacifist Meretz, Nitzan Horowitz, a cerut anularea ei: “a urmări, a ţinti şi a supraveghea cetăţenii cu ajutorul bazelor de date şi a tehnologiei sofisticate se poate transforma într-o gravă încălcare a intimităţii şi libertăţilor civile de bază”, şi acesta este motivul pentru care astfel de demersuri sunt interzise în ţările democratice”. „Prefer să încălc drepturile individuale într-un mod controlat și în cadrul unor măsuri importante de control civil – pentru a salva vieți,” a reacţionat ministrul Apărării, Naftali Bennett.