AcasăNewsIsraelul va ataca Iranul in octombrie

Israelul va ataca Iranul in octombrie

Netanyahu nu-l mai asteapta pe Obama

Premierul israelian Benjamin Netanyahu vrea sa atace Iranul inaintea alegerilor prezidentiale din SUA, care vor avea loc in luna noiembrie, anunta  postul israelian de stiri Channel 10 News.

Netanyahu nu-l mai asteapta pe Obama

Ca sa se asigure ca Netanyahu nu va ataca de capul lui, Obama isi daduse intalnire cu el, ca sa discute pe tema Iranului, dupa Adunarea Generala a ONU din septembrie.

„Gruparea generalilor” e impotriva

Insa, reporterul militar Alon Ben-David, a declarat pentru Channel 10 News ca pozitia lui Netanyahu in privinta atacarii Iranului nu s-a schimbat, din moment ce sanctiunile suplimentare impuse acestei tari nu au reusit sa-si atinga obiectivul, acela de a suspenda programul nuclear. In Israel, exista o opozitie considerabila fata de un atac „pripit” asupra instalatiilor nucleare ale Iranului, printre care presedintele Shimon Peres, generali importanti si fosti sefi ai serviciilor de informatii. Asa-zisa „Grupare a generalilor”. Generalul Saul Mofaz, fost ministru al Apararii, acum presedinte al partidului de opozitie Kadima, i-a cerut lui Netanyahu o intalnire de urgenta pentru a discuta despre „intentiile sale” privind Iranul. Mofaz, fost sef de mare Stat Major, care a luptat in toate razboaiele Israelului, se indoieste ca tara este pregatita pentru un razboi cu Iranul sau pentru ruperea relatiilor cu SUA.

Pregatiri de razboi

Intre timp, seful Comitetului pentru Securitate Nationala, Yaakov Amidror, si ministrul de Interne, Eli Yisai, s-au dus la rabinul Ovadia Yossef, liderul spiritual al partidului ultrareligios Shass, pentru a obtine sprijin. Rabinul, in varsta de 91 de ani, le-a dat „unda verde”. Intre timp, Haifa a inceput amenajarea tunelurilor de sub Muntele Carmel, care se intind pe 6,5 kilometri, ca adaposturi antiaeriene. Orasul a trecut la masuri premergatoare starii de razboi, primaria identificand toate punctele ce pot fi transformate in adaposturi de urgenta. Guvernele europene au inceput sa stocheze petrol brut si combustibil. Belgia si Olanda au comandat in avans pentru septembrie si octombrie 250.000 de tone de benzina. Franta a achizitionat in iunie 267.000 de tone de combustibil diesel si are o comanda de doua millioane de barili pentru septembrie.

author avatar
Adina Mutar
626 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger