AcasăNewsIsraelul, gata de atac, sirienii se refugiaza in pesteri

Israelul, gata de atac, sirienii se refugiaza in pesteri

Sirienii fug din zonele de conflict si-si fac adaposturi in pesteri, taberele de refugiati fiind mizere

Rebelii sirieni au pornit de vineri cea mai mare ofensiva pentru a patrunde in Damasc, dar n-au reusit sa treaca de Divizia 4 Mecanizata, condusa de fratele lui Bashar, generalul Maher Assad.

Sirienii fug din zonele de conflict si-si fac adaposturi in pesteri, taberele de refugiati fiind mizere

Rebelii au pierdut si pozitiile pe care le castigasera pe autostrada Alep-Damasc, dar efective importante au ramas in suburbiile sudice ale Damascului.

Locuitorii fug in munti si-si fac adaposturi in pesteri

Capitala, cu aproape doua milioane de locuitori, este al doilea oras dupa Alep (2,3 milioane de locuitori) care va fi divizata intre combatanti. Oamenii nu mai stiu unde sa fuga. Taberele de refugiati amenajate in Turcia, Liban si Iordania sunt pline si nici nu ofera conditiile elementare de trai, nefiind aprovizionate sustinut cu alimente, apa, caldura sau servicii medicale. Tabara Atna, din Azaz, la frontiera cu Turcia, dar pe teritoriul sirian, este cea mai vitregita. Cei peste 20.000 de refugiati nu beneficiaza de ajutoare, pentru ca e „dincolo” de frontiera unde actioneaza organismele internationale. Si mai este si survolata de avioanele armatei siriene.

Sirienii fug din zonele de conflict spre Muntii Druzi, in sud-estul Inaltimilor Golan si in zonele muntoase populate de kurzi. Multi dintre ei si-au incropit refugii in pesteri, altii dorm in masini.

Israelul va interveni in „Batalia pentru Damasc”

Surse militare israeliene sustin ca presedintele Bashar a dat ordin ca Divizia 4 sa fie dotata cu arme chimice, in cazul in care rebelii reusesc sa inainteze in Capitala. Ordinul, conform surselor israeliene, este activ „in cazul in care apararea orasului va fi sparta”. „Singura putere militara suficient de aproape si care ar putea sa distruga fortele inarmate cu arme chimice este Israelul”, raporteaza agentia israeliana Debka. „Interventia Fortelor Aeriene Israeliene ar fi cruciala pentru inaintarea frontului Armatei Siriene Libere.” Avioane de lupta israeliene au fost desfasurate la granita Siriei cu Israelul, Libanul si Iordania, fiind pregatite de un atac decisiv.

author avatar
Adina Mutar
352 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger