AcasăNewsIsraelul face un nou gest de lingușire diplomatică față de Trump

Israelul face un nou gest de lingușire diplomatică față de Trump

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a inaugurat o nouă aşezare în Înălţimile Golan, numită – după preşedintele american, Donald Trump – „Trump Heights”.

Benjamin Netanyahu prim ministrul Israelului alături de <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a> președintele Statelor Unite Sursa foto Twitter

La ceremonia inaugurării, Netanyahu a declarat că Trump Heights îl va onora pe Trump pentru faptul că a recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, teritorii ale Siriei ocupate de armata ebraică în Războiul de Șase Zile (1967). În martie 2019, SUA au devenit primul stat care a recunoscut suveranitatea statului evreu asupra acestor teritorii, în pofida repetatelor Rezoluții ale Consiliului de Securitate ONU – documente cu valoare juridică obligatorie în Dreptul internațional – care au declarat „nulă” și „inadmisibilă” anexsarea de teritoriu prin mijloace militare, somând Israelul să renunțe la anexiuni.

Încă nu au început lucrările de construcţie a așezării promise, însă un semn cu numele lui Trump şi steagurile Israelului şi SUA au fost arborate în zona dedicată localității. Criticii au numit această decizie ca fiind o mişcare de publicitate fără nicio autoritate legală. „Este o zi istorică”, a declarat Netanyahu, numindu-l pe Trump „un prieten al Israelului”. Ambasadorul american David Friedman, care a participat la ceremonie, a numit aşezarea ca fiind „meritorie, dar apreciată foarte mult”. Netanyahu a promis deja din aprilie că o nouă aşezare va fi numită după Trump. Regiunea este localizată la 60 de kilometri de capitala siriană Damasc şi are în jur de 1.000 de kilometri pătraţi. Noua aşezare va fi construită în apropiere de Kela, în nordul Înălţimilor Golan.

Duminică i-a fost aprobată rezoluţia lui Netanyahu pentru „o iniţiativă de a crea” o nouă comunitate în Înălţimile Golan. Însă rezoluţia nu declară Trump Heights ca fiind o aşezare şi momentan nu au fost alocate fonduri pentru  construcţii. Oponenţii politici ai lui Netanyahu au remarcat că, legal, nu pot fi create noi localităţi înainte de alegerile din septembrie din Israel. „Oricine citeşte documentele oficiale ale acestei decizii „istorice” va observa ca nu este decât o politică falsă fără obligaţii legale”, a declarat fostul secretar al guvernului, Zvi Hauser. „Să sperăm că preşedintele Trump nu ştie că numele său este folosit pentru acest exerciţiu de relaţii publice”, a adăugat el.

Donald Trump semnând în martie 2019 recunoașterea anexării Înălțimilor Golanului de către Israel Sursa foto Twitter

 

author avatar
Filip-Mihael Bodoc