AcasăNewsIsraelul atrage UE pe un teren minat

Israelul atrage UE pe un teren minat

Ministrul german de externe Heiko Maas este așteptat astăzi la Ierusalim pentru prima vizită a unui demnitar străin la noul guvern israelian. Planul lui Benjamin Netanyahu este să înmoaie reacția Europei la controversatul său proiect de anexare a unor părți din Cisiordania.

La 1 iulie, ziua în care Germania preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, guvernul premierului israelian ar putea dezvălui foaia de parcurs pentru punerea în aplicare a „planului Trump” anexarea de către Israel a așezărilor sale și a Văii Iordanului în Cisiordania ocupată și crearea unui stat palestinian pe un teritoriu redus. UE se opune și solicită guvernului israelian să renunțe la anexare, amintindu-i că colonizarea este împotriva dreptului internațional.În Ierusalim, un oraș disputat în care se află guvernul Netanyahu, ideea nu este de a converti Germania în poziții israeliene, ci de a evita o reacție exagerat de dură a europenilor. Dacă Washingtonul este primul aliat al statului ebraic, UE este primul său partener de afaceri, comerțul depășind 30 de miliarde de euro anul trecut, potrivit Boursorama. “Această vizită este un simbol al relației puternice și unice dintre Israel și Germania și un simbol al prieteniei personale dintre Heiko Maas și Israel „, a declarat Avi Nir, șeful secției Europa pentru afacerile externe israeliene.

Europa vs anexare

Dincolo de politețuri, Netanyahu are o problemă cu poziția Europei la problemele sensibile din Orientul Mijlociu, începând cu problema palestiniană. Dacă statul ebraic a anexat așezările din Cisiordania, unde 450.000 de coloniști locuiesc cu peste 2,7 milioane de palestinieni, ce vor face țările europene? Vor impune sancțiuni Israelului? Vor recunoaște o  Palestină independentă?   „Credem că anumite țări din Uniunea Europeană au în vedere recunoașterea unui stat palestinian, dar credem, de asemenea, că Germania, chiar și în cazul anexării, nu va recunoaște acest stat și nu va  susține sancțiuni împotriva Israelului. O anexare „va afecta cel mai probabil relațiile Germania-Israel, cel puțin pe termen scurt, dar  este important să menținem deschise canalele de comunicare”, a declarat un oficial israelian. Heiko Maas îl va întâlni pe omologul său Gabi Ashkenazi, apoi pe Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, Benny Gantz. Apoi  va zbura în Iordania, fără să treacă prin Ramallah, sediul Autorității Palestiniene, din cauza „timpului scurt” pentru vizita sa și a “măsurilor anti-coronavirus”. Totuși, este prevăzută  o videoconferință  în Amman cu premierul palestinian Mohammed Shtayyeh, la care participă și ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, care a avertizat deja împotriva anexării.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
204 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger